SITUACIJA NE MIRUJE U FRANCUSKOJ: 6.158 novih slučajeva

G. Č./Od stalnog dopisnika: PARIZ

15. 09. 2020. u 00:19

POSLEDNjIH 48 sati statistika obolelih od virusa korona je u Francuskoj malo povoljnija: posle nešto više od 7.000 u nedelju, u ponedeljak je zabeleženo malo preko 6.000 pozitivnih.

СИТУАЦИЈА НЕ МИРУЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: 6.158 нових случајева

Maske na Monmartru / Foto AP

To je dosta ispod premašenih 10.000 u petak, ali je istovremeno i odraz situacije preko vikenda, kada se po pravilu testira manje ljudi.

Ipak, jedan podatak ohrabruje. Procenat pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih je opao. Istina, samo za 0,1 odsto, ali i to je nešto. Trenutno iznosi 5,3.

Broj hospitalizovanih i dalje ostaje u okvirima nešto iznad pet hiljada, ali je došlo do novog skoka pacijenata na respiratorima. Njihov broj se povećao za 43 i sada iznosi 712, što je gotovo dvostruko više nego u drugoj polovini avgusta.

Za jedan dan, preminula su 34 pacijenta.

Situacija je naročito alarmantna u Marselju, ali i u Bordou i na Gvadalupeu.

U najvećoj francuskoj mediteranskoj luci doneli su niz novih mera, pa tako između ostalog više nije dozvoljeno puštanje glasne muzike na javnim mestima koja poziva na okupljanja, zabranjeno je ispijanje pića stojeći za šankom u barovima, deljenje istih nargila i konzumiranje alkohola na javnim mestima posle 20 sati.

Smanjen je i broj ljudi na javnim manifestacijama na hiljadu, na privatnim svečanostima na 10, a otkazan je između ostalog i praznik komšija koji se u ostalom delu zemlje održava u petak.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)