F-35 U RUKAMA KINEZA: Azijski tigar najnaoružanija država na svetu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 19:33

REPUBLIKA Singapur je najmanja ostrvska država u jugoistočnoj Aziji. Sa ukupno 710 km² to je jedan od preostalih gradova-država na svetu.

F-35 У РУКАМА КИНЕЗА: Азијски тигар најнаоружанија држава на свету (ВИДЕО)

Foto: EPA

I pored odsustva strateške dubine, izuzetno male površine, Singapur je jedna od vojno najpotentnijih zemalja sveta. Ima oko 6 miliona stanovnika. Stanovništvo čine većinski Kinezi, do 75 %, uz manji procenat Malajaca i Indijaca. Ova zemlja je malo manja od Srbije po broju stanovnika, ali u svom vazuhoplovstvu uveliko ima američke F-35.

Singapur je dugo bio kolonija Britanije. Posle okupacije od strane Japana tokom Drugog svetskog rata, Britanci su se vratili, ali je zemlja proglasila nezavinost 1965. U tim godinama počinje i stvaranje vojske. Kao stalna opasnosta nad nezavisnošću mlade države visila je mogućnost invazije od strane susedne Malezije ili Indonezije. Po proglašenju nezvisnosti pozvani su eksperti iz Izraela, koji su imali zadatak da podignu i organizuju armiju Singapura od nule. Ovi stručnjaci su nazivani Meksikanci, u lukavstvu da se njihovo stvarno poreklo sakrije od većinski muslimanskih suseda.

OD RIBARSKOG OSTRVA DO TEHNOLOŠKOG, FINANSIJSKOG I TRGOVAČKOG ČVORA

Singapur je po sticanju nezavisnosti bio siromašno ostrvo. Danas je on centar finansijskih tokova, a budžet njegove armije prelazi 11 milijardi dolara (veći od budžeta turske armije). Zato je Singapur „Azijski Tigar “. Godine 1965. Singapur je u armiji imao jedva dva bataljona pešadije, a danas je to prva zemlja kojoj je isporučen američki F-35. Njena avijacija je moćnija na primer od švedske ili kanadske. Oružane snage Singapura broje 70.000 profesionalnih vojnika. Oko 400.000 vojnika povremeno vrši vojne poslove, a ostrvo ima čak 1,2 miliona rezervista. Služenje vojnog roka u trajanju od 2 godine je obavezno. Do 45. godine života moguće je prijaviti se u Dobrovoljački korpus.

UVOZE NAJSAVREMENIJE ORUŽJE, ALI GA I PROIZVODE

Singapur je veliki uvoznik najsavremenijeg oružja. Njegovi partneri i saveznici su svoje najmodernije oružje često izvozili prvo Singapuru. Bez obzira na rod vojske, Singapur je za svoje potrebe nabavljao nove sisteme i aparate iz SAD-a, Evrope, i, naravno, Izraela. U međuvremenu je Singapur razvio tehnološki izuzetno naprednu odbrambenu industriju sa kojom je dospeo na listu 30 najvećih svetskih izvoznika oružja!

Što se tiče avijacije, ona je verovatno i najveći adut Republike Singapur. Okosnicu vazduhoplovnih snaga čini oko 60 F-16 aviona. Reč je o avionima koji su modernizovani. Međutim, Singapur u svojoj avijaciji već poseduje još napredniji F-35. Početkom godine najavili su kupovinu 8 F-35A uz ranije kupljenih 12 F-35B. F-35B je avion koji karakteriše vertikalno poletanje i sletanje. Ova osobina je od značaja za zemlju kao što je Singapur, uzimajući u obzir njegovu izuzetno malu teritoriju. U službi je i 40 aviona F-15 SG , posebno modifikovanih za potrebe Republike Singapur. Pored starijih aparata sa modernim raketama, avijaciju popunjavaju i moderni helikopteri AH-64D Apache Longbow, avioni za rano upozoravanje, avio-cisterne i niz drugih aparata za obuku, transport i izviđanje.

KOPNENE SNAGE

Singapur je razvio sopstvenu liniju za proizvodnju borbenih vozila pešadije i oklopnih vozila. Oklopno vozilo Hunter je jedno od najmodernijih u svojoj branši. Hunter AFV je u celosti razvijen u Singapuru od strane domaćih stručnjaka. Vozilo je „zatrpano“ digitalnom tehnologijom, što se i očekuje od projekta modernizacije koji u Singapuru nazivaju „Vojska sledeće generacije“. Borbene stanice su u potpunosti kompjuterizovane. Naoružan je sa automatskim topom od 30mm i PT vodećim raketama.

BIONIX ICV je domaće borbeno vozilo pešadije. Ima top od 25 mm, može da primi 7 vojnika. Armija ima na raspolaganju impozantnu brojku od 800 komada ovog vozila. Tu je i 450 komada domaćeg oklopnog vozila TEREX ICV. BRONCO je guseničar za sve terene, koji se sastoji iz dva modula. Služi za izviđanje i transport. Sve pobrojano je plod domaće pameti. Kada tome dodamo da je glavni borbeni tenk Leopard 2SG i da ostrvo poseduje preko 170 ovih tenkova, možemo razumeti moć njegove armije. Inače, Leopard 2SG je posebno modernizovan tenk za potrebe singapurske armije. Artiljeriju čine američki Himars, kao i red domaćih haubica Fh-2000 i Pegasus, te samohodna haubica Primus. Pešadija zadužuje domaće puške SAR-21, a PT timovi MATADOR. On se takođe proizvodi u Singapuru.

Foto MINDEF Singapor

Mornarica je opremljena brodovima LA FAYETE francuskog porekla. Za proteklih 20 godina Singapur je podigao i sopstvenu modernu brodogradnju. Dokaz za to su patrolni čamci klase Independence i fregata klase Formidable. Oba plovila poseduju osobinu smanjene uočljivosti, tj. stelt tehnologiju. Podmornice su iz Nemačke i Švedske.

DOKTRINA „OTROVNI ŠKAMPI“ I DOKTRINA „BODLjIKAVO PRASE“

Kao mala i relativno siromašna zemlja, Singapur je tražio doktrinu kojom bi uspešno sačuvao suverenitet. Njegova mala teritorija predstavljala je veliku ranjivost za Republiku. Kako je njen prvi premijer predložio, trebalo bi formirati takvu armiju koja bi, iako mala, bila smrtonosni plen za predatora. Tako je nastala doktrina Otrovne škampe. Vremenom je Singapur napredovao na svim poljima. Bogatstvo je mudro ulagano u modernu vojsku, pa je tako danas osnovni princip da se potencijalni protivnik odvrati od hipotetičke agresije. U suprotnom, Vojska Singapura ima sposobnosti da borbena dejstva prebaci na teritoriju neprijatelja. Tako je nastala savremena doktrina Bodljikavo prase, koja je i dan danas na snazi.

Foto Republic of Singapore Navy

Bez sumnje, Republika Singapur je jedna od najmilitarizovanijih država sveta. Ipak, ona je i dokaz da dobar životni standard i moćna i moderna armija mogu da idu zajedno. To je zemlja koja ima i fantastičan procenat visokoobrazovanih građana i obavezan vojni rok. Zemlja u kojoj patriotizam ide ruku pod ruku sa modernizacijom društva. To je ostrvo koje je sačuvalo suverenitet, bez obzira na svoju malu teritoriju – jedva 28 kilometara širine u pravcu sever-jug. Daleko veće i moćnije zemlje imaju šta da nauče od Singapura, koji sa pravom nosi titulu „Azijski tigar“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona