ŠOLC U UNAKRSNOJ VATRI: Nemačka koalicija puca zbog Ukrajine

Novosti online

18. 03. 2024. u 22:14

Vladajuća koalicija Nemačke je sve više podeljena oko politike prema Ukrajini, a Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca našla se uhvaćena u unakrsnoj vatri svojih koalicionih partnera zbog ublažavanja svog stava o podršci Kijevu.

ШОЛЦ У УНАКРСНОЈ ВАТРИ: Немачка коалициja пуца због Украјине

Foto: Profimedia

Prošlonedeljni govor parlamentarnoglidera SPD-a Rolf Muceniha, u kojem je retorički pitao da li je došlo vreme da se "razmišlja o tome kako da se rat zamrzne i završi kasnije", izazvao je kontroverzu unutar vladajuće koalicije, piše "Euraktiv".

"Mucenihove omalovažavajuće opaske o onima u koaliciji koji misle drugačije i njegove neinspirativne reči o zamrzavanju sukoba, zajedno sa stavom kancelara, predstavljaju prekretnicu u spoljnoj politici", rekao je zamenik lidera poslaničke grupe liberalne Slobodne demokratske partije (FDP) Mihael Georg.

Šolc je prošle nedelje snažno branio svoju odluku da ne šalje rakete "taurus" u Ukrajinu, što je izazvalo kritike njegovih koalicionih partnera.

Ni Zeleni nisu bili impresionirani Mucenihovim govorom. Šefica Zelenik Rikarda Lang rekla je za "Velt" da je njegov govor označio "povratak u staru rusku politiku socijaldemokrata".

Čelnici SPD pokušali su da javno demonstriraju svoju "nepokolebljivu podršku" Ukrajini pa je tako proteklog vikenda liderka SPD Saskija Esken rekla da je "prirodno deliti i čežnju za mirom, koju posebno osećaju Ukrajinci" i naglasila da je SPD apelovao na ruskog predsednika da se vrati za pregovarački sto.

Opoziciona stranka CDU takođe je ušla u debatu, upozoravajući da SPD trenutno testira vode sa idejom da zamrzne sukob. Prema rečima portparola CDU za spoljnu politiku Roderiha Kizevetera, SPD i dalje ima problem sa "romantizacijom Rusije koja nas sada sustiže u Nemačkoj na užasan način".

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave