CIA UPOZORILA BAJDENA: Šansa da Rusija upotrebi nuklearno oružje veća od 50 posto

Novosti online

11. 03. 2024. u 10:36

CIA je 2022. godine upozorila američkog predsednika Džoa Bajdena da postoji 50 odsto ili više šanse da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje ako utvrdi da su njene snage desetkovane i da je ilegalno pripojena teritorija Krima u opasnosti, piše Njujork tajms.

ЦИА УПОЗОРИЛА БАЈДЕНА: Шанса да Русија употреби нуклеарно оружје већа од 50 посто

Foto: Shutterstock/Profimedia

Njujork tajms je objavio da je Bajden upravo iz tog razloga održao govor „Armagedon” u Njujorku 6. oktobra 2022. godine.

Tada je američki predsednik rekao da se „SAD nisu suočile sa mogućnošću Armagedona od Kenedija i Kubanske raketne krize“.

Bajden: Putin se ne šali kada govori o upotrebi nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja

Bajden je tom prilikom upozorio da je ruski predsednik Vladimir Putin ozbiljan kada pominje nuklearni napad.

- Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja jer je njegova vojska, verovatno, znatno podbacila - rekao je Bajden.

CIA: Rusi su razgovarali o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja manjeg dometa

U februaru 2022, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, američki obaveštajni zvaničnici su prvobitno rekli da nema dokaza da Rusija planira da upotrebi oružje za masovno uništenje.

Foto Tanjug/AP

Ali kada je Ukrajina izvela kontranapad i počela da potiskuje rusko napredovanje, CIA je upozorila da je presrela sve razgovore ruskih snaga o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja manjeg dometa.

Mark Mili, bivši predsednik Združenog generalštaba, nazvao je situaciju "nuklearnim paradoksom" za SAD.

- Što su Ukrajinci uspešniji protiv Rusa, veća je verovatnoća da će Putin zapretiti da će upotrebiti nuklearnu bombu ili je zaista upotrebiti - prokomentarisao je Mili.

Njujork tajms: Američki obaveštajni zvaničnici više ne veruju da postoji neposredna pretnja nuklearnim napadom

Novinar Si-En-Ena Džim Sjut dobio je informaciju od visokih zvaničnika Bajdenove administracije da se tim američkog predsednika rigorozno priprema za mogući ruski nuklearni napad na Ukrajinu. Visoki zvaničnik je navodno rekao da se Savet za nacionalnu bezbednost sastao da razgovara o tome kako će SAD odgovoriti na ruski nuklearni napad i kako da ga odvrate ili spreče.

Njujork tajms navodi da, sada kada se čini da Rusija ima prednost na linijama fronta, američke obaveštajne agencije više ne veruju da postoji neposredna opasnost od nuklearnog napada.

Međutim, ruski predsednik nije isključio mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. U svom obraćanju naciji, Putin je rekao:

- Zapadne zemlje moraju da shvate da i mi imamo oružje koje može da pogodi ciljeve na njihovoj teritoriji. To preti da izazove sukob nuklearnim oružjem i preti da uništi civilizaciju. Zar Zapad to ne razume?

(indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!