NIKO NE SME S RUSIJOM: Posle EU, zbog Dodika reaguje i Amerika

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 02. 2024. u 17:58

NIJEDNA vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da ostvaruje ili proširuje saradnju s Rusijom dok ta zemlja sprovodi "divljačku agresiju protiv Ukrajine", saopštila je ambasada SAD u Sarajevu.

НИКО НЕ СМЕ С РУСИЈОМ: После ЕУ, због Додика реагује и Америка

Foto: EPA

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, iz ambasade poručuju da je poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i Belorusiji "u suprotnosti s osnovnim vrednostima evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

Dodik, koji je posetio Kazanj i susreo se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, kriv je i zato što je od Putina dobio Orden Aleksandra Nevskog.

Iz američke ambasade ističu da je za osudu Dodikova odluka da primi priznanje od Putina, koji je, kako navode, "predmet naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine, nezakonite deportacije i nezakonitog premeštanja dece".

- Lideri na svim nivoima u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da teže demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti koju stanovnici ove zemlje žele i zaslužuju. Put ka toj budućnosti vodi preko Brisela, a ne preko Minska ili Moskve - zaključuje se u odgovoru američke ambasade za RSE.

Dodikovu posetu su osudile i Delegacija EU u BiH, kao i Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Delegacija EU je podsetila da je na najvišem nivou rečeno da su evropski put i bliske veze sa Rusijom i Belorusijom nespojivi, te da se od BiH očekuje da svoju spoljnu, bezbednosnu i trgovinsku politiku uskladi sa Unijom.

OHR je naveo da se BiH, kao kandidatkinja za članstvo, "obavezala da sledi bezbednosne i spoljnopolitičke smernice EU" – što "isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država".

BONUS VIDEO: INTERVJU PUTIN-KARLSON - "Svako je dobio šta je želeo"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)