BELGIJSKI ARMY RECOGNITION: ”Ukrajinske tvrdnje o obaranju raketa Kinžal nisu tačne, njih je nemoguće oboriti” (VIDEO)

Novosti online

04. 01. 2024. u 19:33

RUSKI predsednik Vladimir Putin je pre godinu dana najavio povećanje proizvodnje hipersoničnih raketa Kinžal.

БЕЛГИЈСКИ ARMY RECOGNITION: ”Украјинске тврдње о обарању ракета Кинжал нису тачне, њих је немогуће оборити” (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije

 Tokom nedavnih napada ruskih Oružanih snaga na vojnu infrastrukturu Ukrajine, broj korišćenih raketa ovog tipa značajno je porastao.

Kinžal je velika raketa mase oko 4.300 kg, dužine oko 7,2 metra, prečnika oko 1,2 metra i raspona krila od 1,6 metara. Može da ima nuklearnu bojevu glavu (od 5 do 50 kilotona) ili konvencionalnu bojevu glavu sa visoko eksplozivnim punjenjem.

-Njegova sposobnost da leti brzinom većom od 10 Maha i gađa ciljeve udaljene preko 1.500 km čini njegovo potencijalno presretanje od strane trenutnih sistema protivvazdušne odbrane, nemogućim. Međutim, Oružane snage Ukrajine iznose tvrdnje o višestrukim obaranjima, piše Army Recognition.

Kao što je napomenuto, sposobnost savremenih sistema PVO da pogode H-47 Kinžal je složeno pitanje, pošto raketa ima jedinstvene karakteristike i dostignuća u oblasti protivvazdušne odbrane.

-Glavna karakteristika Kinžala je njegova hipersonična brzina, koja prelazi 5 maha i predstavlja ozbiljan problem za savremene odbrambene sisteme. Ova brzina značajno smanjuje vreme reakcije za otkrivanje i gađanje mete, što zahteva izuzetno brz odgovor protivvazdušne odbrane, navodi se u izdanju.

Kao što je navedeno, velika manevarska sposobnost projektila otežava precizno predviđanje putanje leta i čini presretanje još težim. Raketa je sposobna da deluje u gornjim slojevima atmosfere, gde je nedostupna za mnoga oružja.

-Teoretski, trenutno ne postoji sistem protivvazdušne odbrane koji bi mogao da presretne Kinžal, piše Army Recognition.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine izveštavaju o uništenju deset od deset raketa ovog tipa, ne dajući nikakve dokaze.

-Ovo presretanje je potencijalno mogao da izvrši sistem PVO Patriot, ali je teoretski nemoguće. Pouzdano presretanje hipersoničnih projektila ostaje veliki izazov sa trenutnom tehnologijom, tvrdi autor.

Prema zapadnim analitičarima, Rusija je u početku imala ograničen broj „Kinžala“ – oko 53. Međutim, početkom maja se pokazalo da ruske oružane snage već imaju do 80 raketa ovog tipa. Njihov nivo proizvodnje je porastao sa jedno dve rakete mesečno na oko deset, uprkos zapadnim sankcijama, pošto je Moskva uspostavila kanale snabdevanja neophodnom opremom iz različitih zemalja EU.

Zapad i dalje ne veruje, da je Rusija sposobna da samostalno proizvodi neophodne delove za sopstveno naoružanje. Očigledno se “veliki Zapad” uljuljkao u sopstvenu laž. Međutim, trenutno buđenje za isti nije otrežnjavajuće već je bolno. A cenu njihove laži trenutno plaćaju narod Ukrajine i zemlje EU. Jedni životima drugi ekonomski.

Neko pametan, nekada davno rekao je “da se ne dira ruski medved dok je miran”.

(TV Front)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!