REDAK KOMAD PRONAĐEN NA TITANIKU: Očekuje se da će biti prodat za 70.000 funti

Tanjug

12. 11. 2023. u 13:59

JEDINI sačuvani brodski meni sa Titanika od 11. aprila 1912. godine, dospeo je ovog vikenda na aukciju i očekuje se da će biti prodat za 70.000 funti, prenose mediji.

РЕДАК КОМАД ПРОНАЂЕН НА ТИТАНИКУ: Очекује се да ће бити продат за 70.000 фунти

Foto: Profimedia

Na meniju je bio Viktorijin puding kuvani desert, koji je te večeri nuđen uz kajsije i francuski sladoled, a pravi se mešanjem brašna, jaja, džema, rakije, jabuka, trešanja, kore, šećera i začina, kao i ostrige, losos, junetina, meso mladog goluba, patka i piletina servirana sa krompirom, pirinčem i pireom od paštrnjaka, što je sve navedeno na kartonu zaprljanom vodom ispod logotipa "White Star".

Jelovnik opisuje obrok koji je serviran dan nakon što je brod napustio Kvinstaun, u Irskoj, na putu za Njujork, samo tri dana pre nego što je udario u plutajući lednik na svom prvom putovanju preko Atlantika.

Jelovnik je pronađen u foto albumu iz 1960-ih koji je nekada pripadao Lenu Stivensonu, istoričaru iz Nove Škotske, a prodaje se zajedno sa drugim retkim komadima sa Titanika, uključujući tartan ćebe sa palube.

Endrju Oldridž, menadžer aukcijske kuće "Henry Aldridge & Son", veruje da je još nekoliko prvoklasnih jelovnika "preživelo" tragediju, koja je odvela u smrt 1.500 ljudi.

Neki od predmeta ponuđeni na aukciji su izvučeni iz olupine, neki su u vlasništvu preživelih, a neki, poput bogatog menija za večeru za 11. april, verovatno su uzeti sa broda za uspomenu, prenosi Gardijan.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!