DEČJI ŽIVOT KAO KOLATERALNA ŠTETA: Dileri šire talas haosa po Francuskoj

UBISTVO desetogodišnjeg deteta od zalutalog metka, tokom kriminalnog obračuna u Nimu, izazvalo je indignaciju širom Francuske i po ko zna koji put postavilo pitanje nemoći države i vlasti da bandama stane na put.

ДЕЧЈИ ЖИВОТ КАО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Дилери шире талас хаоса по Француској

Foto: Goran Čvorović

Nesrećni dečak je stradao u kolima svog ujaka (27) koji ga je, zajedno sa mlađim, sedmogodišnjim sestrićem, oko 23 sata, vraćao iz restorana kući. Autopsija je pokazala da je metak pogodio u leđa dečaka koji je potom u agoniji pokušao da izađe iz automobila u pokretu i ostao zaglavljen pojasom. Preminuo je u bolnici.

Teško je stradao i njegov ujak, s tri metka u kičmi, vozač automobila, dok je drugo dete u kolima ostalo fizički nepovređeno, ali s traumama. Majka stradalog deteta, ujedno i sestra povređenog vozača, u stanju je šoka.

Do tragedije je došlo u Pisvenu, jednom od nemirnih naselja Nima, gde su neredi česti. U pucnjavi kalašnjikovom učestvovalo je najmanje četvoro maskiranih ljudi. U ovom istom kvartu u januaru je ubijen 39-godišnjak.

Osumnjičeni za pucnjavu su pobegli sa lica mesta u ukradenom automobilu koji je kasnije pronađen u blizini. Na asfaltu je bilo desetak čaura. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen ističe da je verovatno reč o obračunu dilera.

Pucnjava u ponedeljak uveče samo je deo vatrenog scenarija koji se nekoliko prethodnih dana dešavao u Nimu. U subotu uveče, meci su ispaljeni između četiri osobe na dva motorcikla u jednom drugom naselju u ovom gradu. Dvojica momaka starih 18 i 20 godina su uhapšeni. Opet je pokupljeno desetak čaura kalibra 9 i 7,62 milimetra.

U noći između nedelje i ponedeljka, takođe u Nimu, odigrao se još jedan obračun u kome je dečak od 14 godina zadobio više rana od metaka i u životnoj je opasnosti. Bio je u društvu petnaestogodišnjaka koji je prošao bez povreda. Došli su iz Barselone. Šestoro ljudi je osumnjičeno za ovu pucnjavu iz automobila i sa motorcikla.

Takvih naselja, pored pomenutih u Nimu, ima širom Francuske, najčešće oko velikih gradova. Na severnoj pariskoj periferiji, ali ne samo tamo, situacija je kritična, a posebno je zabrinjavajuće u Marselju gde svoje zakone sprovode dileri koji su zaposeli čitave kvartove.

POKUŠAJI ZAVOĐENjA REDA

U Marselju je nedavno, početkom leta, boravio francuski predsednik Emanuel Makron koji je obećao velika sredstva i bespoštednu borbu protiv kriminala. Nedavno je formirana posebna jedinica policijskih specijalaca za ovaj mediteranski grad, ali to je samo jedan u nizu sličnih pokušaja da se zavede red. To će sada biti slučaj i u Nimu. Ogorčeni žitelji zapuštenih naselja se nadaju da će ova inicijativa konačno uroditi plodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori