STRUČNJACI ZABRINUTI: Antarktik ostao bez velike količine leda, posledice "El Ninja" bi mogle biti opasne

Srna

10. 07. 2023. u 15:59

NIVO morskog leda na Antarktiku dostigao je rekordno nizak nivo prošlog meseca, saopšteno je danas iz Svjetske meteorološke organizacije /SMO/, a stručnjaci za razvojne klimatske promene ocenili su da je to zabrinjavajuće.

СТРУЧЊАЦИ ЗАБРИНУТИ: Антарктик остао без велике количине леда, последице Ел Ниња би могле бити опасне

Foto: pixabay

Iz SMO je saopšteno da je nivo leda na Antarktiku prošlog meseca, tokom najtoplijeg juna ikada zabilježenog, bio najniži od početka satelitskih posmatranja, odnosno za 17 odsto ispod proseka.

- Navikli smo da vidimo ova velika smanjenja morskog leda na Arktiku, ali ne i na Antarktiku. Ovo je ogromno smanjenje - rekao je novinarima u Ženevi Majkl Sperou, šef Svetskog programa za istraživanje klime, piše Rojters.

U izvještaju se navodi da je globalna temperatura površine mora bila rekordno visoka za maj i jun, uz upozorenje da se zagrevanje svetskih okeana brzo širi na njihove druge delove sa površine.

- Nije reč samo o površinskoj temperaturi, već čitav okean postaje topliji i apsorbuje energiju koja će tamo ostati stotinama godina. Zvona za uzbunu zvone posebno glasno zbog neviđene temperature površine mora u severnom Atlantiku - navode iz SMO.

Iz Organizacije su saopštili da se očekuje da će vremenski obrazac El Ninjo, koji se nedavno pojavio, povećati temperaturu i na kopnu i u okeanima, što bi moglo dovesti do češćih morskih toplotnih talasa i pojave ekstremne temperature. 

BONUS VIDEO: POPLAVE U NjUJORKU: Državne službe izdale upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)