PISTORIJUS NAJAVIO PROMENU ZAKONA: Izbaciti ekstremiste iz Bundesvera

Tanjug

20. 04. 2023. u 20:50

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je danas da postoji mogućnost da dođe do izmene zakona o vojnicima, posebno u slučajevima desničarskog ekstremizma među trupama.

ПИСТОРИЈУС НАЈАВИО ПРОМЕНУ ЗАКОНА: Избацити екстремисте из Бундесвера

Foto AP

Novi nacrt zakona ima za cilj da popravi situaciju, preneo je nemački "RND".

-Nažalost, zna se da takvi slučajevi postoje. Ali, isto tako tvrdim da se većina vojnika drži zakona, da su dobro obučeni i da znaju za koje vrednosti se zalažu, naveo je Pistorijus.

Cilj amandmana na zakon je da se poboljšaju uslovi za vojnike i da se obezbedi da "oni za koje se dokaže da rade protiv nemačkog ustava i koji ga odbacuju, mogu brže da budu uklonjeni iz službe", rekao je Pistorijus.

Ministar je obećao da bi reforma vojničkog zakona trebalo da bude uvedena u narednim nedeljama, pre letnje pauze ili neposredno posle.

Parlamentarni vojni poverenik Eva Hogl rekla je da slučajevi desničarskog ekstremizma zahtevaju posebnu pažnju, ali i da je u 2022. godini opao broj slučajeva u odnosu na godinu dana ranije.

-Međutim, procedure za ovakve prekršaje i dalje traju predugo, poručila je ona, dodajući da nije sproveden plan da se u teškim slučajevima omogući pojednostavljena procedura otkaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKO, MOLIM?! Da li je moguće da je Vilander ovo rekao o Novaku Đokoviću?