PERVEZ MUŠARAF PREMINUO U EGZILU: Bivši general i predsednik Pakistana, bio najvažniji američki saveznik

Tanjug

05. 02. 2023. u 15:30

BIVŠI predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo u egzilu.

ПЕРВЕЗ МУШАРАФ ПРЕМИНУО У ЕГЗИЛУ: Бивши генерал и председник Пакистана, био најважнији амерички савезник

Foto: AP Photo/B.K. Bangash, File

Vojska Pakistana i predstavništvo ove zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je potvrdilo vest o smrti Mušarafa, prenosi Rojters.

- Mogu da potvrdim da je preminuo jutros - saopštila je Šazia Siraj, portparolka konzulata Pakistana u Dubaiju i ambasade u Abu Dabiju.

General Mušaraf preuzeo je vlast u Pakistanu nenasilnim vojnim udarom 1999. godine, zbacivši tadašnjeg premijera Navaza Šarifa.

Predsednik Pakistana je bio od 2001. do 2008. godine. Za vreme njegovog mandata, Pakistan je beležio ekonomski rast, a Mušaraf je pokušao da uvede liberalne vrednosi u konzervativno muslimansko društvo, prenosi Rojters.

Posle napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, 11. septembra 2001, Pakistan je postao jedan od najvažnijih saveznika Vašingtona i dozvolio da SAD upravljaju naoružanim dronovima iz tajnih baza u Pakistanu.

U novembru 2007. godine Mušaraf je suspendovao ustav i uveo vanredno stanje u zemlji, što je izazvalo proteste.

Podneo je ostavku 2008. godine kako bi izbegao opoziv. U Pakistanu je krajem 2019. godine u odsustvu osuđen na smrt zbog veleizdaje, ali presuda je kasnije oborena, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: PUCNjI U AMBASADI - Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere