ANTONOV: Amerika će se boriti protiv nas do poslednjeg Ukrajinca

Novosti online

06. 01. 2023. u 11:59

ČAK i jednostrano proglašeno primirje za Božić Vašington naziva "pokušajem da se predahne", rekao je ruski ambasador u Americi, prenosi RT.

АНТОНОВ: Америка ће се борити против нас до последњег Украјинца

Foto: Profimedia/Ilustracija

Sve nedavne akcije SAD, uključujući odluku da se Kijevu dodeli novi paket vojne pomoći, koji će uključivati američka borbena vozila pešadije "Bredli", direktno ukazuju na nedostatak želje Vašingtona za političkim rešenjem u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

 - Niko ne bi trebalo da sumnja ko je odgovoran za produženje sadašnjeg sukoba. Sve akcije administracije SAD direktno ukazuju na nedostatak želje za političkom regulacijom. Administracija svojim akcijama samo podstiče ukrajinske radikale na nova strašna dela - rekao je ambasador.

 - Čak se i jednostrano primirje koje smo proglasili na Božić ovde naziva "pokušajem da se predahne". Sve to znači da je Vašington odlučan da se bori protiv nas "do poslednjeg Ukrajinca", a sudbina naroda Ukrajine ni najmanje ne brine Amerikance - rekao je Antonov.

Prema njegovim rečima, odluka američke administracije da pošalje "Bredli" vozila u Kijev bila je potvrda da SAD ponovo neće poslušati pozive ruske strane da uzmu u obzir moguće posledice tako opasne politike Vašingtona.

 - Konačno bi celoj svetskoj zajednici trebalo da postane očigledno da su Sjedinjene Države od 2014. godine pokrenule pravi "proksi rat" sa Rusijom, podržavajući nacističke zločince u Kijevu. Dostavljeno oružje nema za cilj "odbrambenu politiku", već duže vreme, to je svima jasno - naveo je ambasador.

Prema njegovim rečima, američka administracija svojim delovanjem samo podstiče ukrajinske radikale na nova strašna dela, a sa svakom novom nabavkom oružja iz SAD osećaju sve veću nekažnjivost.

 - Sa posebnim cinizmom oni nastavljaju da ubijaju civile u Donbasu, Zaporožju i Hersonskoj oblasti Ruske Federacije - dodao je on.

Prema rečima Antonova, nije slučajno što je odluka o snabdevanju Kijevu borbenim vozilima objavljena nakon razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Ruski ambasador je istakao da međunarodno javno mnjenje ne bi trebalo da ignoriše priznanje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg predsednika Francuske Fransoa Olanda da su sporazumi iz Minska potrebni da bi Kijev dobio vremena da izgradi svoj vojni potencijal.

 - S obzirom na bliske veze između Vašingtona i Berlina jasno je: Zapad, predvođen SAD, jednostavno je prevario našu zemlju i ciljano je započeo rad na slabljenju Rusije mnogo ranije od 24. februara 2022. Kako verovati političarima vodećih zapadnoevropskih država, ako i kada dođe vreme da se dogovorimo o budućem svetskom poretku, o sistemu i suštini dogovora koji su za to mogući? – dodao je ruski diplomata.

Portparol Pentagona brigadni general Vazduhoplovstva Patrik Rajder saopštio je u četvrtak da će SAD u petak, 6. januara, objaviti novi paket vojne pomoći kijevskim vlastima, koji će uključivati američka borbena vozila pešadije "Bredli".

U zajedničkoj pisanoj izjavi koju su u četvrtak objavile SAD i Nemačka nakon telefonskih razgovora između Bajdena i Šolca, navodi se da Amerika namerava da isporuči Ukrajini borbeno vozilo pešadije "Bredli", a Nemačka borbeno vozilo pešadije "Marder".

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i drugi ruski zvaničnici više puta su skrenuli pažnju na opasnost od širenja oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini u druge regione. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio je da militarizacija Ukrajine od strane Zapada direktno ugrožava evropsku i globalnu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!