RAT U UKRAJINI: VSU na Badnji dan tuče po Rusima u Donjecku

Novosti online

06. 01. 2023. u 07:18 >> 00:53

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 317. dan. Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je božićno primirje koje je Kijev odbio. Ruske snage nastavljaju da likvidiraju uporišta ukrajinske vojske. Na teritoriji Ukrajine u toku noći dva puta je proglašavana vazdušna opasnost.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ на Бадњи дан туче по Русима у Доњецку

Foto: Tanug/AP

Patrijarh Kiril je veru nazvao uslovom za okončanje sukoba u Ukrajini i svetu

 

Mir u Ukrajini i širom sveta moguć je samo ako je vera prisutna u životu ljudi, rekao je Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

- Verujemo da će molitvama svetih biti mir među narodima Svete Rusije. Ali za ovo je potreban jedan uslov: Car sveta, Gospodar sveta, mora biti kod nas, a samim tim i izbacivanje Boga iz života, tehnokratska bezdušna civilizacija kojoj Bog nije potreban je nešto najstrašnije što se može zamisliti - rekao je patrijarh u besedi u božićnoj noći u Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi . 

Jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, Božić je sećanje na događaje od pre više od 2000 godina, kada su trudna Majka Božija i njen muž Josif došli u Vitlejem . U gradu za njih nije bilo mesta, pa su prenoćili u pećini namenjenoj za stoku, gde je rođeno dete Isus. U pećini, ležeći u jaslama (hranionici za stoku) umesto u kolevci, prikazan je na ikonama i u božićnim jaslicama.

Novorođenče su prvi videli pastiri, koje je o rođenju Spasitelja obavestio anđeo. A još ranije su mudraci otišli ​​u Vitlejem sa darovima: videli su na nebu pojavu koja se sada zove Vitlejemska zvezda - prenela je RIA.

Foto AP

 

Pentagon je obećao da će ohrabriti saveznike da pruže vojnu podršku Kijevu

 

 Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin pozvao je u petak svog ukrajinskog kolegu Alekseja Reznikova da razgovara o najvećem paketu vojne pomoći Kijevu, vrednom više od tri milijarde dolara, kao i o izgledima za novu podršku u ovoj oblasti, saopštio je Pentagon.

- Sekretar odbrane Ostin razgovarao je sa sekretarom Reznikovom o današnjoj posvećenosti više od 3 milijarde dolara dodatne vojne pomoći, koja uključuje borbena vozila pešadije Bredli, nova oklopna vozila, artiljerijske sisteme i municiju i drugo ključno oružje -  sledi iz odeljenje.

Tokom razgovora, kako se navodi, Ostin je rekao Reznikovu o svojoj spremnosti da nastavi da podstiče saveznike SAD da Kijevu pruže dodatnu podršku u vojnoj sferi, što, između ostalog, uključuje i nabavku sistema PVO, borbenih vozila i drugog naoružanja. Šef Pentagona je naglasio da su SAD spremne da pomognu Ukrajini u zaštiti njenog suvereniteta „koliko god bude potrebno“.

Strane su se složile da ostanu u bliskom kontaktu“, saopštilo je američko vojno ministarstvo.

Sjedinjene Države su u petak objavile sledeći – najveći – paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu većem od 3 milijarde dolara. Konkretno, to će uključivati borbena vozila pešadije Bredli, samohodne haubice, oklopna vozila, granate za HIMARS MLRS, kao i druga sredstva i municiju.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Lavrov je napomenuo da bi svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postao legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat - prenela je RIA.

 

SAD su po prvi put predale Ukrajini haubice Paladin

Sjedinjene Američke Države po prvi put doniraju Ukrajini samohodne haubice Paladin kako bi povećale njihovu mobilnost na bojnom polju, rekla je na brifingu zamenica pomoćnika sekretara za odbranu Lora Kuper.

- Paket (vojne pomoći Kijevu – prim. aut.) u velikoj meri se sastoji od artiljerijskih sredstava. Među njima je 18 samohodnih haubica 155 mm, poznatih kao sistem Paladin - rekao je Kuper.

Prema njenim rečima, takvi sistemi se prebacuju prvi put, a trebalo bi da obezbede „veću zaštitu i manevarsku sposobnost nego što su ranije davane (Kijevu – prim. aut.) vučenih haubica”.

Kako je Kuper istakao, SAD obezbeđuju i dodatnih 36 vučenih haubica od 105 mm.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Lavrov je napomenuo da bi svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postao legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat - prenela je RIA.

Rusi ne napadaju na Badnje veče

Osoblje UN u Ukrajini ne primećuje veće sukobe tokom božićnog prekida vatre koji je proglasila Rusija, ali svetska organizacija ne nadgleda celu liniju fronta, saopštio je na brifingu zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dužarik.

- Naše kolege na terenu kažu da nisu videli izveštaje o intenzivnim borbama ili borbama velikih razmera. To su nam rekli. Međutim, mi ne nadgledamo celu liniju fronta. Ja ću skrenuti pažnju na ono što je rekao zamenik generalnog sekretara UN Martin Grifits: on se nada da će svaki (prekid vatre) dati mogućnost humanitarnim radnicima da isporuče više pomoći onima kojima je potrebna - rekao je Dužarik.

Rusija prekinula vatru, Ukrajina tuče po Donjecku

Ukrajinske trupe su četiri puta otvorile vatru na Donjeck, nakon prekida vatre koji je proglasila Ruska Federacija od 12.00 6. januara do 24.00 7. januara, saopštile su vlasti DNR.

Tom prilikom, korišćene su granate, kalibra 155 milimetara.

Moskva objavila: Stupio na snagu prekid vatre u Ukrajini

Prekid vatre koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin stupio je danas na snagu na celom frontu u Ukrajini od podneva po moskovskom vremenu (10.00 po srednjeevropskom), preneo je Rojters objavu ruske državne televizije.

 - Od podneva, prekid vatre stupio je na snagu duž cele linije fronta. Prekid vatre će se nastaviti do 7. januara u ponoć - saopštio je ruski Kanal jedan.

Rusija je u četvrtak saopštila da će danas, na Badnji dan, od podneva, do sutra u ponoć, kada se završava Božić, obustaviti borbena dejstva u Ukrajini.

Kijev je, sa druge strane, odbio rusko primirje, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa.

 

Savetnik turskog predsednika: Situacija u Ukrajini će se pogoršati u narednim mesecima

Sitacija u Ukrajini će se u narednim mesecima pogoršati, ali Ankara će nastaviti napore u cilju obnavljanja pregovaračkog procesa, rekao je predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, konflikt u Ukrajini će se u narednim mesecima najverovatnije produbiti što znači da će postati duboka dugoročna kriza.

 - Od prekida vatre do razmene zarobljenika, od isporuka žita do nuklearne bezbednosti, Turska će nastaviti intenzivne napore kako bi se otvorio put pregovorima - napisao je Kalin na Tviteru.

 
Bajden: Prekidom vatre, Putin pokušava da dođe do vazduha

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin, posle 10 meseci rata u Ukrajini i hiljade izgubljenih života, pokušao je da 36-časovnim primirjem za vreme božićnog praznika, "dođe do vazduha".

Kremlj je juče saopštio da je Putin naložio prekid vatre danas od podneva, nakon poziva patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da dođe do primirja tokom Božića. Ukrajina je odbacila prekid vatre tokom pravoslavnog praznika, rekavši da neće biti mira dok Moskva ne povuče svoje trupe sa okupirane teritorije.

- Nerado odgovaram na bilo šta što Putin kaže. Interesantno je da mu nije smetalo da bombarduje bolnice, obdaništa, crkve. Rekao bih da ovim potezom pokušava da dođe do vazduha - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, preneo je Rojters. Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov optužio je američku administraciju da joj nedostaje želja da dođe do političkog rešenja, dodajući da čak i jednostrano proglašenje prekida vatre je ocenjeno kao pokušaj da se dođe do vazduha.

- Sve ovo znači da je Vašingnton spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca, a da sudbina ukrajinskog naroda ne interesuje Amerikance uopšte", naveo je Antonov na Fejsbuku.

Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelja! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelju u ovim prazničnim satima da poboljša svoje pozicije na liniji razdvajanja", napisao je Pušilin na svom telegram kanalu.

Mišel: Putinov poziv na dvodnevni prekid vatre u Ukrajini lažan i licemeran

Poziv predsednika Rusije Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini je licemeran i jedini put za obnavljanje mira je da Rusija povuče svoje trupe iz te zemlje, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Povlačenje ruskih trupa je jedina ozbiljna opcija da se povrati mir i bezbednost. Najava jednostranog prekida vatre je lažna i licemerna kao i nezakonite i groteskne aneksije i prateći referendumi - napisao je Mišel na Tviteru, preneo je Rojters.

Kremlj je saopštio da je Putin naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom tokom Badnje večeri i Božića sa početkom u podne 6. januara do kraja 7. januara, nakon apela patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila. 

Ruske snage likvidirale uporište ukrajinske vojske u DNR

Ruske snage likvidirale su uporište ukrajinske vojske na teritoriji DNR primenom sistema "Grad".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju