RAZGOVOR NAKON DESET GODINA ĆUTANJA: Erdogan i Pašinjan razgovarali sa liderom Azerbejdžana na samitu u Pragu

Tanjug

06. 10. 2022. u 18:54

LIDERI Turske, Jermenije i Azerbejdžana neformalno su danas razgovarali pre početka evropskog samita u Pragu, što je prvi put od prošlogodišnjeg pokušaja da poprave odnose nakon decenija animoziteta koji vlada između ovih zemalja, prenelis u turski mediji.

РАЗГОВОР НАКОН ДЕСЕТ ГОДИНА ЋУТАЊА: Ердоган и Пашињан разговарали са лидером Азербејџана на самиту у Прагу

Foto: Depositphotos/EPA

Agencija Anadolija je izvestila da je predsedniik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim.

Navodi se da su u januaru Turska i Jermenija održale prvu rundu pregovora nakon više od 10 godina, opisujući ih kao pozitivne i konstruktivne, podižući izglede za obnavljanje veza i ponovno otvaranje granica.

Ističe se da Ankara nije imala diplomatske ili ekonomske veze sa Jermenijom još od 1990-ih, a najnovija inicijativa bila je prvi pokušaj obnavljanja međusobnih odnosa od mirovnog sporazuma iz 2009. godine koji nikada nije ratifikovan, preneo je Rojters.

Podseća se da su se tenzije rasplamsale tokom rata oko teritorije Nagorno-Karabah 2020. godine, a Turska je optužila etničke jermenske snage da su okupirale zemlju koja pripada Azerbejdžanu, ali je kasnije pozvala obe strane na približavanje jer nastoji da proširi svoj regionalni uticaj.

Turska i Jermenija se pre svega sukobljavaju oko 1,5 miliona ljudi za koje Jermenija kaže da ih je 1915. godine ubilo Osmansko carstvo, prethodnik moderne Turske, što za Jerevan predstavlja genocid.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj stradalih i poriče da je to bilo sistematsko ubijanje ili da predstavlja genocid.

BONUS VIDEO: 

VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE: Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)