UKRAJINA ODBACUJE TVRDNJE ZAPADA O RUSKOJ INVAZIJI: Visoki zvaničnik odbrane u Kijevu ne slaže se sa predviđanjima o skorom napadu

P. Z. S. /rt.com

18. 02. 2022. u 20:09

UKRAJINA ne veruje da Rusija planira da pokrene invaziju u punom obimu, uprkos tvrdnjama zapadnih zvaničnika da je ofanziva neizbežna, rekao je u četvrtak sekretar kijevskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

УКРАЈИНА ОДБАЦУЈЕ ТВРДЊЕ ЗАПАДА О РУСКОЈ ИНВАЗИЈИ: Високи званичник одбране у Кијеву не слаже се са предвиђањима о скором нападу

Foto Tanjug/AP

U razgovoru za TV kanal 1+1, Aleksej Danilov je izjavio da Kijev nije primetio nikakve znake da se približava vojni upad.

-Ako govorimo o opsežnoj operaciji protiv naše države, onda to ne vidimo, insistirao je Danilov.

Uprkos onome što je nazvao ruskim „provokacijama“ u istočnoj Ukrajini, on je takođe naglasio da Kijev ne sme da podlegne onome što on vidi kao pokušaje Moskve da izazove reakciju.

-Svrha [provokacija] je da nas nateraju da snažno odgovorimo kako bi nas optužili za nešto što nećemo da uradimo, naglasio je on.

Danilovljeve tvrdnje prate slične tvrdnje koje je izneo ranije ove nedelje, kada je odbacio zapadne navode da se Rusija sprema za invaziju punog razmera koja će biti pokrenuta u sredu ili četvrtak. Oba dana prošla su bez incidenata.

-Situacija je apsolutno pod kontrolom, rekao je zvaničnik odbrane u ponedeljak, nakon privatnog sastanka ukrajinskih poslanika. „Od danas, ne vidimo da se veliki napad Rusije može desiti ni 16. ni 17.

Insistiranje Danilova da Rusija neće pokrenuti invaziju u punom obimu podržao je i Aleksandar Pavljuk, glavnokomandujući operacije združenih snaga Ukrajine u Donbasu.

-Sada ne vidimo verovatnoću invazije na Ukrajinu u punom obimu, rekao je Pavljuk za televizijski kanal TSN u četvrtak, ističući, međutim, da je region i dalje napet i da su vojnici u stalnoj borbenoj gotovosti.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)