KOMPANIJA "TESLA" PRESKOČILA MILIJARDU: Neto zarada deset puta veća od prošle godine

Tanjug

27. 07. 2021. u 13:52

KOMPANIJA "Tesla" je objavila na Njujorškoj berzi da je u drugom kvartalu 2021. prvi put ostvarila neto dobit iznad jedne milijarde dolara, što je deset puta više nego u istom periodu pre godinu dana.

КОМПАНИЈА ТЕСЛА ПРЕСКОЧИЛА МИЛИЈАРДУ: Нето зарада десет пута већа од прошле године

FOTO: Depositphotos

Akcije proizvođača električnih automobila su, nakon objave rezultata poslovanja, porasle za oko 2,0 procenta, posle oficijelnog radnog vremena Vol Strita, prenosi Si-En-Bi-Si.

Kompanija je prijavila 1,14 milijardi dolara neto dobiti za drugo tromesečje, naspram 104 miliona dolara zabeleženih u uporednom lanjskom periodu.

Zarada iznosi 1,45 dolara po akciji, što je znatno iznad prognoza analitičara koji su u anketi Refinitiva predviđali 98 centi po akciji.

U izveštajnom periodu, prihod "Tesle" je iznosio 11,96 milijardi dolara, dok su tržišni akteri predviđali 11,30 milijardi.

Ukupan prihod automobilskog sektora iznosio je 10,21 milijardi dolara, a bruto marža od automobila dostigla je 28,4 procenta, što je više nego u bilo kojem od poslednja četiri kvartala.

"Tesla" je već ranije izvestio da je ukupno proizveo 206.421 električnih vozila i isporučio 201.250 jedinica tokom kvartala završenog 30. juna 2021.

Kompanija je takođe saopštila da je zabeležila 801 milion dolara prihoda u svom energetskom biznisu, koji obuhvata solarne fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije, što je porast za više od 60 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Mada "Tesla" ne otkriva koliko jedinica za skladištenje energije prodaje kvartalno, glavni izvršni direktor Ilon Mask je nedavno rekao da će, u najboljem slučaju, kompanija moći da proizvede samo 30.000 do 35.000 komada tokom tekućeg tromesečja, pripisujući krivicu za to nestašici čipova.

Prema izveštaju o poslovanju, u minulom kvartalu "Tesla" je zabeležio i 951 milion dolara od pružanja usluga (prodavnice, servisni centri, itd) i drugih prihoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024