POSLE 14 GODINA MRAKA: Srbi na Baniji napokon dobili struju!

Novosti online

05. 05. 2021. u 18:09 >> 18:27

BANIJSKOJ porodici ponovo uvedena električna energija uz pomoć potpredsednika Vlade Borisa Miloševića iz redova SDSS-a.

ПОСЛЕ 14 ГОДИНА МРАКА: Срби на Банији напокон добили струју!

Foto: VN

Put do struje u kući Tintorovih nije bio lagan jer je trebalo rešiti brojne probleme.

Dugih četrnaest godina Dušan Tintor i njegov sin Srđan iz Čavlovice na Baniji čekali su struju. Pre dva dana u njegovoj kući zasvetlela je sijalica.

Pre pola veka Tintori su, kao i svi ostali Banijci, mesnim samodoprinosom u svoje selo uveli struju. Iskopali su potrebne kanale, srušili i dovukli kestenove stupce iz svojih šuma, odradili stotine radnih sati i još platili uvođenje struje u visini ondašnje cene jednog teleta. Kad su se, nakon progonstva, 2007. vratili na svoje ognjište, jedva da su zatekli kuću, a kamoli struju i sve do pre niki dan su živeli u mraku.

-Moj prijatelju, možeš li uopšte zamisliti koliko je to dugo četrnaest godina živeti u mraku. Za nas je ovo početak potpuno novog života i hvala svima koji su se oko toga založili- rekao je Dušan.

Put do struje u kući Tintorovih nije bio nimalo lagan jer je trebalo rešiti brojne administrativne i tehničke probleme. Ovom važnom događaju za Dušana i Srđana, prisustvovao je i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević, koji nije hteo da propusti za njih životno važan i radostan događaj.

Boris Milošević / Foto Tanjug

Boris Milošević

-Puno je tu uloženo truda. Reč je o izgradnji 4,5 km dalekovoda, dugim pregovorima i dogovorima s HEP-om, osiguranja sredstva od jednog miliona kuna, izrade projekta i ishođenju svih potrebnih dozvola. No, današnji moj srdačan susret s Dušanom i Srđanom potvrdio je da se sve to isplatilo i da je njihova sreća nemerljiva. Do kraja godine osiguraćemo pretpostavke za priključak na električnu energiju ukupno 200 domaćinstava u 80-tak naselja od početka našeg programa obnove niskonaponske mreže- rekao je potpredsednik Vlade RH Boris Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)