OSVANULA PETOKRAKA U RIJECI: Na vrhu nebodera crvena zvezda, građani ogorčeni

NA vrh nebodera u samom centru Rijeke postavljena je velika zvezda petokraka, kao umetnička instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića u sklopu projekta Rijeka, evropska prestonica kulture.

ОСВАНУЛА ПЕТОКРАКА У РИЈЕЦИ: На врху небодера црвена звезда, грађани огорчени

Foto: Grad Rijeka

Već sama najava da će u “crvenoj Rijeci” biti postavljena crvena zvezda izazvala je ogorčene reakcije desničara, koji su tražili da se obustavi finansiranje ovog za njih kontroverznog projekta.

Umetnik je instalaciju nazvao “Spomenik crvenoj Rijeci, samoodbrambeni spomenik”, kao podsećanje na zaboravljenju partizansku zvezdu petokraku, koju čini 2800 krhotina stakla koji podsećaju na 2800 palih boraca za slobodu Rijeke.

- Ova zvezda podseća na odbačeni, ali još uvek opasni antifašizam - kaže Cvijanović, čija je instalacija postavljena na dan kada je ZAVNOH 1943. godine doneo odluku da se radi na pristupanju Rijeke “matici zemlji” nakon kapitulacije Italije.

Crvena zvezda bila je na isto mestu, vrhu nebodera postavljena i 1945. godine. Jedina je razlika što je Cvijanović zvezdu postavio tako da se čini kao da može svakog trenutka da padne.

Nemanja Cvijanović je poznat po provokativnim instalacijama koje su i pre izazivale reakcije i javnosti i stručne kritike. Njegove instalacije su postavljane širom sveta, od Kine do Amerike, a mnoge od njih su i deo kolekcija poznatih kolekcionara.

Ova riječka zvezda postavljena je na trgu gde se nalazi i sedište HDž-a, pa su i lokalni članovi vladajuće stranke protestovali što je postavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024