HRVATI NAJČEŠĆE DAJU DECI IME PO PAVELIĆU: Istraživanje došlo do mračnog zaključka

Tanjug

19. 08. 2020. u 17:36

ANTE je najčešće ime koje se posle tzv. domovinskog rata daje deci u Hrvatskoj jer asocira na ustaškog poglavnika Pavelića i znak je porasta nacionalizma, a isto je što je u Nemačkoj Adolf, samo što nemačku decu ne krste tim imenom, poruka je u tekstu dvojice autora Deana Kovača i češkog kolege Štepana Jurajda.

ХРВАТИ НАЈЧЕШЋЕ ДАЈУ ДЕЦИ ИМЕ ПО ПАВЕЛИЋУ: Истраживање дошло до мрачног закључка

Foto arhiva

Dean Kovač (34) rođen je u Vinkovcima i danas je postdoktorski istraživač iz ekonomskih i političkih nauka na Školi međunarodnih odnosa “Vudru Vison” Univerziteta u Prinstonu.

Bio je kandidat za predsednika Hrvatske i osvojio 16.000 glasova.

Navedeni zaključci našli su se u radnoj verziji teksta Kovača i Jurajda iz 2016, koji je u završnoj verziji objavljen u časopisu Centra za ekonomska istraživanja i postdiplomske studije - Ekonomskog instituta u Pragu.

Tekst dvojice autora je proistekao iz istraživanja krštenica hrvatskih državljana i imena branitelja Domovinskog rata.

Zaključili su da su deca u periodu posle poslednjeg rata u natprosečnom broju dobijala ime Ante, kao i ustaški poglavnik Pavelić.

Autori su zaključili i da je u Hrvatske ime Ante isto što i Adolf u Nemačkoj, samo što se u Hrvatskoj i dalje daje to ime, dok to nije slučaj sa Nemačkom i imenom Adolf.

Splitski Dalmatinski portal piše da danas u završnoj verziji tog teksta nema poređenja imena Ante sa Adolfom, ali da i dalje stoji da je u Hrvatskoj učestalo krstiti decu imenom Ante u određenom vremenskom periodu, kao i davati im druga "nacionalistička imena" po dvadesetak najistaknutijih ustaških zvaničnika, što je, kažu autori, snažan indikator porasta nacionalizma.

Splitski jezikoslovac Ilija Protuđer, međutim, to negira i kaže da je, recimo, sveti Josip zaštitnik Hrvatske, a Josip je, dodaje, bio jedan od najvećih zločinaca.

- To je jedno opšte ludilo, besmisao, nešto o čemu ne treba govoriti, kao što ne treba ni povezivati Antu, Adolfa ili Josipa - rekao je Protuđer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)