HRVATI NAJČEŠĆE DAJU DECI IME PO PAVELIĆU: Istraživanje došlo do mračnog zaključka

Tanjug

19. 08. 2020. u 17:36

ХРВАТИ НАЈЧЕШЋЕ ДАЈУ ДЕЦИ ИМЕ ПО ПАВЕЛИЋУ: Истраживање дошло до мрачног закључка

Foto arhiva

ANTE je najčešće ime koje se posle tzv. domovinskog rata daje deci u Hrvatskoj jer asocira na ustaškog poglavnika Pavelića i znak je porasta nacionalizma, a isto je što je u Nemačkoj Adolf, samo što nemačku decu ne krste tim imenom, poruka je u tekstu dvojice autora Deana Kovača i češkog kolege Štepana Jurajda.

Dean Kovač (34) rođen je u Vinkovcima i danas je postdoktorski istraživač iz ekonomskih i političkih nauka na Školi međunarodnih odnosa “Vudru Vison” Univerziteta u Prinstonu.

Bio je kandidat za predsednika Hrvatske i osvojio 16.000 glasova.

Navedeni zaključci našli su se u radnoj verziji teksta Kovača i Jurajda iz 2016, koji je u završnoj verziji objavljen u časopisu Centra za ekonomska istraživanja i postdiplomske studije - Ekonomskog instituta u Pragu.

Tekst dvojice autora je proistekao iz istraživanja krštenica hrvatskih državljana i imena branitelja Domovinskog rata.

Zaključili su da su deca u periodu posle poslednjeg rata u natprosečnom broju dobijala ime Ante, kao i ustaški poglavnik Pavelić.

Autori su zaključili i da je u Hrvatske ime Ante isto što i Adolf u Nemačkoj, samo što se u Hrvatskoj i dalje daje to ime, dok to nije slučaj sa Nemačkom i imenom Adolf.

Splitski Dalmatinski portal piše da danas u završnoj verziji tog teksta nema poređenja imena Ante sa Adolfom, ali da i dalje stoji da je u Hrvatskoj učestalo krstiti decu imenom Ante u određenom vremenskom periodu, kao i davati im druga "nacionalistička imena" po dvadesetak najistaknutijih ustaških zvaničnika, što je, kažu autori, snažan indikator porasta nacionalizma.

Splitski jezikoslovac Ilija Protuđer, međutim, to negira i kaže da je, recimo, sveti Josip zaštitnik Hrvatske, a Josip je, dodaje, bio jedan od najvećih zločinaca.

- To je jedno opšte ludilo, besmisao, nešto o čemu ne treba govoriti, kao što ne treba ni povezivati Antu, Adolfa ili Josipa - rekao je Protuđer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ZAR JE I ZA TO TREBALO ISTRAZIVANJE

19.08.2020. 17:45

I ptice na grani cuju i vide da je sve Anto do Ante, i svi "za dom spremni" kanite se vec jednom te okorele genocidne nacije.

S juga

19.08.2020. 20:18

Bilo je Anta prije i poslije Pavelica a trenutno je najvise Luka. Ante je dosta cesto ime u Dalmaciji a u Dubrovniku je cesce Antun, u Bosni Anto. I ostavite se budalastina jer gubite na cijeni.

Luka

19.08.2020. 23:18

Ime Ante je u Hrvatskoj bilo najpopularnije 1930. i 1939. od tada je u konstantnom padu, također to se ime tradicionalno daje samo u Dalmaciji i nema nikakve veze s Pavelićem već sa Svetim Antom.

Goran

31.08.2020. 08:09

Netočno!Ime Ante dajemo po Anti Markoviču čovjeku koji je prvi uveo konvertibilni dinar 1989 g i približio Yu tadašnjoj EEZ.te osnažio gospodarstvo.