SVE JE OVO PRAVI CIRKUS! Dodik se pojavio pred sudom BiH u Sarajevu gde je kazao da ne razume optužnicu

S. Mišljenović

17. 10. 2023. u 15:51

OVO je politički proces kojim žele da se obračunaju sa Republikom Srpskom i njenim predsednikom. Presuda je već doneta.

СВЕ ЈЕ ОВО ПРАВИ ЦИРКУС! Додик се појавио пред судом БиХ у Сарајеву где је казао да не разуме оптужницу

Dodik dolazi u sud u Sarajevu, gde je potom dao izjavu da je proces obračun sa Republikom Srpskom, Foto Predsednik RS

Tako je u dve rečenice Milorad Dodik, lider RS, sažeo svoje jučerašnje pojavljivanje u Sudu BiH, a po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg Banjaluka ne priznaje. Dodik je na ročištu kazao da ne razume optužnicu nakon čega je sudija za prethodni postupak Jasmina Ćosić Dedović konstatovala da se optuženi izjasnio da nije kriv. Isti slučaj bio je i sa vršiocem dužnosti direktora "Službenog glasnika", Milošem Lukićem, koji se, takođe, našao pred sudijom iz istih razloga kao i prvi čovek RS. Inače, Dodik pred Dedovićevom nije hteo da ustane, a nakon što ga je ova upozorila da ne poštuje Sud, on je lakonski odgovorio:

- Bole me leđa!

Dodik je rekao da nema pojma šta se nalazi u optužnici i da je ne želi čitati, a prilikom uzimanja podataka o datumu rođenja, rekao je da "o tome nema pojma, jer nije bio svestan".

Krivično delo zbog kojeg se sudi Dodiku nametnuo je Šmit. Prethodno je Srpska odbila da prihvati nametanje pojma "državna imovina BiH" koju forsiraju Nemac i Sarajevo. Jer, ako bi pristala da je BiH titular onda bi ona postala vlasnik i imovine na području RS. To se kosi sa Dejtonskim sporazumom po kojem imovina pripada entitetima, a na BiH može "da se vodi" samo ono što joj ustupe entiteti.

Foto Printskrin

Nakon što se završilo ročište Dodik se ispred zgrade Suda BiH u Sarajevu obratio novinarima iz više od 30 ekipa.

On je podsetio da u Ustavu BiH nigde ne piše da postoje Sud i Tužilaštvo BiH.

- Visoki predstavnici su neovlašćeno nametali te institucije. Sada se te institucije nameću da menjaju ustavni poredak. Nisam razumeo na čemu je to zasnovano. Jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i ne mogu da shvatim da oni otvaraju proces.

Dodik je poručio da će se braniti na svaki način kao predsednik Srpske jer je došao u sudnicu gde su jasno pokazali kako tretiraju BiH.

- Optužnicu sam dobio na latinici i tražio sam da mi se dostavi na ćirilici.

Nerazumljiva je zato što je podignuta na bazi činjenice da Šmit nameće zakone i da svaki onaj ko ne poštuje njegovo nedelo može da ode u zatvor.

Prvi čovek RS je ponovio da je Sud BiH nelegalan i neustavan i da će ovaj proces pokazati da li u BiH postoji Ustav ili ga nema. Kazao je i da je čitav proces cirkus:

- Ovde se radi o jednom udruženom kriminalnom poduhvatu koji čini Šmit, onaj kreten Marfi iz američke ambasade, i još neki stranci. Evropska unija ćuti na činjenicu da se na njenom prostoru, u zemlji kandidatu, može pojaviti stranac koji menja svojim odredbama krivično zakonodavstvo, a onda nam ukazuju na vladavinu prava.

Foto Avaz

Inače, pojavljivanje Dodika pred sudom je izazvalo veliku gužvu. Stigli su Dodikovi najbliži saradnici iz SNSD predvođeni srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović. Pored partijskih kolega Dodika je na suđenje dopratio i njegov sin Igor.

Lider RS je u zgradu Suda ušao na sporedni ulaz, jer je glavni bio okupiran novinarskim ekipama, građanima i policijom. Među njima su bili čak i vojnici Eufora!

Foto Srna

Obišao oskrnavljeno groblje

DODIK je nakon ročišta obišao staro pravoslavno groblje u neposrednoj blizini zgrade Suda BiH.

On je razgovarao sa jednim od okupljenih građana koji mu je rekao da je počivalište oskrnavljeno.

Lider RS je rekao da će se pozabaviti tim pitanjem, podsetivši da je u zgradi Suda BiH tokom proteklog rata bio logor. Reč je o nekadašnjoj kasarni JNA "Viktor Bubanj".

* * * * * * *

RADOVAN VIŠKOVIĆ, PREMIJER RS

Predstoji težak zadatak

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je proces protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, proces protiv RS.

- Imamo proces koji kontrolišu određeni centri moći i nije više tajna da na čelu toga stoje SAD i nelegalni visoki predstavnik i Sud BiH. Imamo težak zadatak da se pravnim sredstvima branimo protiv nepravde - rekao je Višković za RTRS.

On je kazao da je glavna odgovornost Dodika i Lukića to što su radili svoj posao u skladu sa zakonom, i da uopšte nisu imali mogućnost da to ne urade, odnosno da Dodik ne potpiše zakon, a Lukić ga objavi.

- Ići će se u političkom progonu dalje. Tužilac će na početku tražiti izricanje mera kao što je da se zabrani obavljanje zadataka predsedniku ili direktoru "Službenog glasnika", ali to bi bilo katastrofalno za BiH i sve institucije - rekao je Višković.

Foto: Sud BiH

RADOVAN KOVAČEVIĆ, DELEGAT SNSD

Najrigidniji progon

DELEGAT Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević ocenio je da je početak suđenja Dodiku "najrigidniji politički progon u celom svetu".

- Imamo jednog čoveka (Šmita) koji je došao u BiH, kojeg niko nije izabrao ni imenovao, niti ima mandat, koji ilegalno boravi u BiH i koji je sebi dao za pravo da bude iznad parlamenta, vlasti i iznad svega. On je dao sebi za pravo da progoni predsednika Republike Srpske koji je izabran na izborima. A goni ga jer je izvršavao Ustavom određene dužnosti i obaveze.

SAKUPLjENE INFORMACIJE O ŠMITU I NjEGOVOJ PRATNjI

Nešić tužiocu predao dokaze

MINISTAR bezbednosti BiH Nenad Nešić predao je juče Tužilaštvu BiH sve prikupljene informacije koje su mu dostavile bezbednosne agencije o Kristijanu Šmitu i njegovoj naoružanoj pratnji, kao i o svim nezakonitostima koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH.

Foto: Printskrin FTV

- Očekujem da ćemo napokon neke stvari isterati na čistac - da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa pravom i zakonom, da li postupa po dokazima relevantnih institucija BiH ili je fontana želja gde ispunjava želje Šmitu koji nezakonito obavlja ulogu visokog predstavnika. Očekujem da formiraju predmet protiv Šmita i obaveste javnost o rezultatima istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave