MASK NAJAVILO LET NA MARS: Poruku poslao na Kongresu Međunarodne astronautičke federacije

P. Z. S. / rt.com

06. 10. 2023. u 21:55

U SPACE X-ovom Starship projektu uskoro bi mogao biti i let bez posade na Mars, najavio je u četvrtak milijarder Ilon Mask tokom obraćanja Kongresu Međunarodne astronautičke federacije (IAF) u Bakuu u Azerbejdžanu putem video video konferencije.

МАСК НАЈАВИЛО ЛЕТ НА МАРС: Поруку послао на Конгресу Међународне астронаутичке федерације

Foto: Tviter printskrin

-Mislim da je nekako izvodljivo u naredne četiri godine da se tamo izvrši probno sletanje bez posade, rekao je Mask Kleju Mouriju, predsedniku IAF-a.

Međutim, primetio je da je taj cilj samo „nekako izvodljiv“. Ali kada se to postigne, biće još toga, rekao je Mask, navodeći da je krajnja svrha Starship sistema da „sleti bilo gde na čvrstu površinu bilo gde u Sunčevom sistemu“.

Osnivač i izvršni direktor Space X-a izjavio je da se svemirski brod kompanije Starship – veliki raketni sistem za višekratnu upotrebu – priprema za svoj drugi probni let i da čeka licencu za lansiranje od američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo, za koju je rekao da bi mogla da bude data već ovog meseca.

Prvi “Zvezdani” brod je uništen tokom svog prvog probnog leta u aprilu kada se nije odvojio od buster rakete i eksplodirao je samo nekoliko minuta nakon što je poleteo sa lansirne rampe. Space X je opisao događaj kao „brzo neplanirano rastavljanje“, ali je rekao da je test pružio dragocen uvid.

U međuvremenu, ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je prošlog meseca da se njeno Naučno-proizvodno udruženje S.A. Lavočkina (NPO) sprema da lansira međuplanetarnu stanicu na jedan od Marsovih satelita negde posle 2030.

Planirano je da stanica pod nazivom „Bumerang“ sleti na Fobos kako bi prikupila uzorke tla za naknadnu isporuku na Zemlju, kako je navedeno u saopštenju NPO. Ova misija predstavlja početnu fazu projekta „Ekspedicija-M“, koji ima za cilj da istraži Mars i njegove mesece, Fobos i Deimos, posmatrajući ih sa daljine i spuštajući na njih letelice.

Roskosmos je 2016. godine primetio da je misija Bumerang trebalo da bude sprovedena u partnerstvu sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA). Međutim, u svetlu sukoba u Ukrajini, ESA je prošle godine objavila da će prekinuti sve veze sa svojim ruskim kolegom.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)