TESLA MOTORS POVEĆAO PROIZVODNJU: U trećem kvartalu isporučeno 27 odsto više automobila nego pre godinu dana

P. Z. S. / ria.ru

02. 10. 2023. u 18:53

AMERIČKI proizvođač električnih vozila Tesla isporučio je 435.059 automobila u trećem kvartalu ove godine, što je 26,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju kompanije.

ТЕСЛА МОТОРС ПОВЕЋАО ПРОИЗВОДЊУ: У трећем кварталу испоручено 27 одсто више аутомобила него пре годину дана

Foto: AP


Na kvartalnom nivou, zalihe su smanjene za 6,7%. Isporuke električnih vozila modela S i Iks (X) iznosile su 15.985, što je pad od 16,9% na kvartalnom nivou i 14,4% u odnosu na isti period prethodne godine. Kompanija je isporučila 419.074 vozila modela 3 i I, što je kvartalni pad od 6,2%, a na godišnjem nivou taj broj je povećan za 28,8%.

Tesla je u trećem kvartalu proizveo 430.488 vozila. U poređenju sa istim periodom prošle godine, cifra je veća za 17,6%, au odnosu na prethodni kvartal pad je iznosio 10,3%. Proizvodnja modela S i Iks iznosila je 13.688 vozila, što je pad od 31,3% u odnosu na prethodnu godinu i 29,7% na kvartalnom nivou. Istovremeno je proizvedeno 416.800 automobila modela 3 i Y, što je 20,5 odsto više u odnosu na treći kvartal prošle godine, ali 9,4 odsto manje nego u drugom kvartalu tekuće godine.

Iz kompanije napominju da je smanjenje proizvodnje u kvartalnim iznosima uzrokovano planiranim zastojem proizvodnje u vezi sa njihovom modernizacijom. Istovremeno, Tesla i dalje očekuje da će do kraja ove godine proizvesti oko 1,8 miliona automobila.

Američka kompanija Tesla Motors, na čijem je čelu Ilon Mask, osnovana je 2003. godine kao programer i proizvođač električnih vozila i tehnologija povezanih sa njima. Pored električnih vozila, kompanija proizvodi baterije i elektromotore koristeći sopstvenu tehnologiju i prodaje ih drugim automobilskim kompanijama, posebno Tojoti i Dajmleru. 2021. godine, sedište kompanije je premešteno iz Palo Alta u Ostin u Teksasu.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove