KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (2) : Izazovi za pasionirane čitaoce

V. N.

09. 02. 2024. u 13:42

AUTENTIČNI doživljaji sveta i jezičke bravure.

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (2) : Изазови за пасиониране читаоце

Ilustracija Novosti

VLADISLAVA GORDIĆ PETKOVIĆ (Novi Sad)

1. "POSLIJE ZABAVE", Stevo Grabovac ("Imprimatur")

2. "VIDI, VIDI", Slobodan Zubanović ("Arhipelag")
3. "RUKA U VATRI", Staša Bajac, ("Geopoetika")
4. "TU", Ana Ristović ("Arhipelag")
5. "SKUPLjAČI SLUČAJEVA",
 Laura Barna (Niški kulturni centar)

Foto privatna arhiva

"NINOVOM" nagradom ovenčani roman S. Grabovca je zbornik ratnih trauma, nesentimentalna oda prijateljstvu, studija ljudskog zverinjaka, parabola o poreklu nade i čitanka nasilja. Autoru je otac tema, meta, uzor i izazov. Žensku stranu poratne priče nudi Staša Bajac: za njenu junakinju, autorku filmova o sprezi zločina i profita, opasnost ne predstavlja samo (polu)svet njenih junaka, već i nemoć da suoči Beograd svoje mladosti i Berlin svoje zrelosti. A. Ristović čita predele, predmete i razgovore, običaje i raspoloženja, nepravde i zastranjivanje istovremeno strasno i smireno; vodi nas kroz misli o književn(ičk)oj svakodnevici, karantinu, tržnim centrima, svetovima današnjice i sutrašnjice. Provereno dobri i važni čitalačkoj publici i kritici ostali su S. Zubanović i L. Barna, oboje u očekivanoj zoni iznenađenja kad su u pitanju teme i stilovi.

* * * * * * * *

MARKO PAOVICA (Beograd)

1. "POETIČKI IZAZOVI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")

2. "MEDIJSKI ŽIVOT IVE ANDRIĆA" (NNK Internacional)
3. "LIČNI PRILOZI", Dragan Hamović (NB "Stefan Prvovenčani")
4. "VIDI, VIDI", Slobodan Zubanović ("Arhipelag")
5. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna")

Foto privatna arhiva

M. NEDIĆ zaokružuju tumačenja evolutivnog procesa i poetičkog pluralizma više od pet poslednjih decenija moderne srpske proze, što je kruna šireg poduhvata od prvorazrednog značaja. P. Zec uverljivo pokazuje da Andrićevo epsko književno delo u celini poseduje scenski multimedijski potencijal, odnosno adaptibilnost u filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj formi. "Prilozi" D. Hamovića ocrtavaju krug kraćih, tipološki heterogenih kritičko-esejističkih zapisa. Upravo taj lični ton, stilski i vrednosno prepoznatljiv, pribavlja posebnu relevantnost ovim prilozima. Pred novom Zubanovićevom knjigom čitalac ne zna da li to ovoga pesnika sreće u šetnji njegovim gradskim kvartom, ili na retrospektivnoj poetičkoj smotri njegovog sopstvenog opusa. Knjiga S. Radulovića svedoči da se pred strahotnim iskušenjima savremenosti pesnikov bogotražiteljski glas oslanja jednako, ako ne i više, na crkveno predanje koliko i na biblijski podtekst.

* * * * * * * *

ZORAN BOGNAR (Beograd)

1. "MIKELANĐELOV POMOĆNIK", Radivoj Šajtinac ("Geopoetika")

2. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna")
3. "KOZARO, SEJO I PRAMAJKO", Nenad Grujičić ("Besjeda")
4. "KASNO JE ZA REVANŠ", Duško Novaković ("Svet knjige")
5. "SNOVI I PORAZI", Balša Rajčević ("Presing")

Foto privatna arhiva

KAO urednik izdavačke kuće "Dereta" normalno je da iz etičkih razloga nisam mogao da glasam za autore čije sam knjige uredio, iako su neke od njih dostojne nagrade "Meša Selimović" - tu pre svega mislim na nove romane Milomira Đukanovića, Tajane Poterjahin i Đorđa Ćirjanića. Ipak, iz ovogodišnje bogate književne produkcije izdvajam ovih pet naslova vrednih nagrade "Meša Selimović". To su roman R. Šajtinca, kao i četiri lucidne i nesvakidašnje knjige poezije S. Radulovića, B. Rajčevića, N. Grujičića i D. Novakovića, jednog od najznačajnijih živih savremenih pesnika. Već sami naslovi nam najavljuju intrigantne, zavodljive i na momente senzacionalne stranice. Navedene knjige su pravi izazov za sve pasionirane čitaoce uzbudljive i ekspresivne literature na koju su nas ovi autori navikli i u svojim ranijim ostvarenjima. Među prethodnim laureatima ove prestižne nagrade imamo dosta pesnika pa me, stoga, veoma raduje što je u 2023. godini produkcija pesničkih knjiga bila toliko snažna i kvalitetna.

* * * * * * * *

JASMINA TONIĆ (Beograd)

1. "KANON POTIŠTENOG UMA", Filip Grbić ("Vulkan")

2. "VIDI, VIDI", Slobodan Zubanović ("Arhipelag")
3. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja")
4. "NAĆERTANIJE", Matija Bećković (SKZ)
5. "POETIČKI IZAZOVI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")

Foto privatna arhiva

F. GRUJIĆ u svom romanu još jednom je smestio priču u savremeni ambijent, odlučivši se da ulogu glavnog junaka razdeli na tri junaka i tako iz tri perspektive osvetli duboku unutarnju krizu u čoveku našeg vremena. I u svojoj najnovijoj knjizi pesama S. Zubanović ostao je privržen poznatom obrascu pevanja, jednoj vrsti suptilne lirske analize čovekovog doživljaja sveta koji ga okružuje. S. Jović se od drugih mlađih pesničkih glasova izdvaja i po svom autentičnom doživljaju sveta, u kojem važnu ulogu ima sakralno i upliv nečeg nezemaljskog u sumornu svakodnevicu. U poeziji M. Bećkovića važno mesto zazima i jedna humorno-satirična dimenzija, inače dosta retka u srpskoj književnosti, koja mu omogućava da pokaže svoju jezičku invenciju. M. Nedić osvetljava opuse i dela nekih od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. i početka 21. veka, poput D. Mihailovića, D. Ćosića, G. Olujić, R. B. Markovića, D. Kovačevića, J. Radulovića i drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!