TRI NOVE IZLOŽBE U KCB: Talent, Katarina Zdjelar i "Pogled na Kalemegdan"

M.A.K.

22. 11. 2023. u 20:29

NOVE tri izložbe u galerijama Kulturnog centra Beograda, od četvrtka, 23.novembra, predstaviće, kako najavljujuju, radove koji "pogled usmeravaju ka upitanosti o tome da li je ono što je prošlo više imalo smisla od od onoga što jeste danas ili naslojavanje sadašnjeg i nekadašnjeg ima svoje jasne razloge".

ТРИ НОВЕ ИЗЛОЖБЕ У КЦБ: Талент, Катарина Здјелар и Поглед на Калемегдан

Rad Katerine Zdjelar, foto promo

Tako u Likovnoj galeriji, Vladimir Perić Talent na postavci "Namenjeno - zamenjeno", izlaže dve serije radova u formi nađenih poruka upozorenja-podsećanja-zabrana. Tekst je ilustrovan jednostavnim, svedenim crtežima, pronađenim na buvljacima i starinarnicama. To su aluminijumske ploče, male kartonske kutijice, sa upozorenjima, poput: "Trezvenost na radu, garancija sigurnosti na radu", "Ne loži vatru u šumi", "Ne zagađujte vazduh i vodu"... Ima i onih složenijih rešenja- "Drugovi, zaštita na radu je vaše pravo, obaveza, odgovornost - ili imperativ", "Pušenje nije samo štetno, već i opasno", "Čuvajući sebe, čuvaš i porodicu"

- Kao iskusni dugogodišnji arhivar naše prošlosti, kolekcionar našeg detinjstva, sakupljač fragmenata naše svakodnevice, Perić nas iz našeg haotičnog, visokorazvijenog tehnološkog sveta digitalne kulture vraća u, naizgled jednostavan, uređen svet koji obiluje jednostavnim, direktnim rešenjima kako da izbegnemo opasnost - objašnjava u katalogu Maja Stanković.

Sa postavke Vladimira Perića Talenta

U galeriji "Podrum", naša umetnica koja živi i radi u Roterdamu, Katarina Zdjelar prikazuje dva nova video-rada, u kojima su stihovi Atene Farokzad iz 2018. i "Autoportret sa puškom", Naste Rojc iz 1912. godine, ključne inspiracije. Pesnikinja i slikarka, koje se sa vremenskom distancom od jednog veka, suprotstavljaju vladajućim idejama, podstakle su radove koji na jedan kontemplativni način govore o novom pogledu na muško ženske odnose. Kustoskinja izložbe je Zorana Đaković Minniti, a autorka pratećeg teksta Martina Munivrana.

Rad sa grupne izložbe "Pogled sa Kalemegdana"

Umetnički direktor galerije "Artget", Srđan Veljović, je za finale 2023. izabrao izložbu "Pogled s Kalemegdana". Grupa fotografa bavi se odnosom Kalemegdanske tvrđave i novonastale građevinske strukture severno od nje. Među njima su Matija Bijelić, Dragana Vujović Mihić, Milica Knežević, Vladimir Opsenica, Marko Petrović, Aleksandra Stojanović i Luka Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)