MILICINO STRADANJE U "NARODNOM FRONTU": Više tužilaštvo naložilo da se nastavi istraga

S. J. M.

13. 06. 2024. u 14:07

Drugostepeno krivično odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usvojilo je prigovor punomoćnika oštećene Milice Filipović (25) iz Šapca podnet na rešenje Prvog osnovnog javnog tužilaštva kojim je 4. aprila 2024. godine odbačena njena prijava protiv NN zdravstvene radnice u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” zbog više krivičnih dela.

МИЛИЦИНО СТРАДАЊЕ У НАРОДНОМ ФРОНТУ: Више тужилаштво наложило да се настави истрага

Foto: I. Marinković

Prigovor je usvojen jer je odluka o odbačaju doneta preuranjeno, pa je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje, uz odgovarajuće naloge za dalje postupanje i radnje koje treba da preduzme kako bi donelo pravilnu i zakonitu odluku.

Do istog zaključka došlo je i Odeljenje za profesinalni nadzor VJT u Beogradu koje je ovaj predmet kontrolisalo u vandrednom nadzoru.

Krivičnu prijavu protiv NN zdravstvene radnice zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje, nesavesno pružanje lekarske pomoći i neukazivanje lekarske pomoći u ime i za račun oštećene Milice Filipović podneo je Beogradski centar za ljudska prava 2. marta 2022. godine.

Rešenjem Prvog OJT u Beogradu krivična prijava je 4. aprila 2024. godine odbačena sa obrazloženjem da ne postoje osnovi sumnje da je NN zdravstvena radnica u GAK “Narodni front” učinila krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Odlučujući po prigovoru punomoćnika oštećene, Drugostepeno krivično odeljenje je zaključilo da je preuranjena odluka Prvog OJT u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu, s obzirom da činjenično stanje u vezi sa predmetnim događajem nije do kraja rasvetljeno.

Zbog toga je Prvom OJT u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje i da pored ostalog, ispita oštećenu Milicu, lekara koji je u noći 17. na 18. januar 2021. godine izvršio intervenciju nad oštećenom, dežurnu medicinsku sestru, određene svedoke, kao i da pribavi akt GAK “Narodni front” koji reguliše procedure i način postupanja medicinskog osoblja u slučajevima indukovanog pobačaja.

Milica Filipović je ranije ispričala da je u "Narodni front" došla u 13. nedelji trudnoće sa uputom da joj se ubrizga plodova vodica, jer je nije bilo dovoljno. To je i urađeno, ali na kraju joj je rečeno da plodove vode nema i da se beba ugušila. Onda nove nevolje kreću posle toga, jer kada su joj dali injekcije za izazivanje kontrakcija i kada su one počele, nisu je doveli u salu za porođaje, već joj je sestra dala "gusku" i poslala je u toalet, gde se pobačaj i dogodio.  Milica lekare i sestre optužuje za nemar, bahatost, odugovlačenje i davanje primata papirologiji, umesto da joj na vreme pruže odgovarajuću lekarsku pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...