ISTOČNI BLOK EU ODNEO POBEDU: Produženo ograničenje uvoza žitarica iz Ukrajine

Novosti online

05. 06. 2023. u 21:15

EVROPSKA unija produžila je do 15. septembra ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u niz evropskih zemalja, navedeno je u dokumentu objavljenom u zvaničnom glasilu EU.

ИСТОЧНИ БЛОК ЕУ ОДНЕО ПОБЕДУ: Продужено ограничење увоза житарица из Украјине

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

-Slobodan promet navedenih proizvoda dozvoljen je samo u zemljama članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke, navedeno je u odluci koja stupila na snagu.

Reč je o pšenici, kukuruzu, semenu repice i suncokreta.

Krajem marta premijeri nekoliko zemalja Evropske unije obratili su se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen s molbom da reaguje na krizu izazvanu prekomernom količinom ukrajinskog žita na njihovom tržištu.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navedeno je da su „problemi izazvani znatnim povećanjem isporuka ukrajinskih proizvoda na tržište zemalja-članica EU, posebno onih koje se graniče s njom“, doveli do ogromnog rasta uvoza žita, jaja, živine, šećera, raznih vrsta voća i drugih proizvoda.

Evropska komisija je saopštila da je preduzela mere za uvoz određenih vrsta žita iz Ukrajine, koje su usmerene na otklanjanje logističkih prepreka u vezi s tim proizvodima u Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Mere su stupile na snagu 2. maja.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SAD TO NE JEDE: Dijana otkrila koji je omiljeni Noletov slatkiš iz detinjstva (RECEPT)