BORBA ZA STRUJU NAGRADOM: Za nedelju dana predlog stimulacije za domaćinstva koja manje potroše

B. Ca.

06. 09. 2022. u 09:30

SRBIJA problem snabdevanja električnom energijom nastoji da reši stimulativnim, a ne kaznenim merama. Država se bori da pomogne Elektroprivredi Srbije, da proizvode više energije, ali bi trebalo svi racionalnije da troše struju.

БОРБА ЗА СТРУЈУ НАГРАДОМ: За недељу дана предлог стимулације за домаћинства која мање потроше

Foto: Depositphotos

Ovo je juče izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović i podsetila da se Srbija okrenula stimulativnom načinu pomoći građanima, a ne kaznenim merama, koje nisu male.

- Ako hoćemo da što lakše prođemo narednu zimu i da imamo dovoljno energije, potrebno je da štedimo, jer ćemo manje novca dati za uvoz struje - izjavila je Mihajlovićeva i pojasnila da se preporuke odnose na državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva. - Maksimalno se borimo da pomognemo EPS da proizvede što više i borimo se da krenemo u štednju. Domaćinstva na dnevnom nivou troše 42 osto električne energije. Opredelili smo se da ih finansijski stimulišemo, umesto da budu kažnjavani oni koji ne poštuju mere, kao što je slučaj u mnogim evropskim državama.

Kako je rekla, u Francuskoj su kazne za prodavnice u kojima su otvorena vrata i uključena klima 750 evra, u Italiji i Španiji ogromne kazne i za privredu i za domaćinstva.

- Do sada smo, za uvoz struje i gasa, kao država izdvojili gotovo milijardu evra, a više je nemoguće proceniti koliko ćemo dati do kraja marta, jer su cene nepredvidive - rekla je ministarka. - Danas megavat-sat košta 400 evra, pre nekoliko dana je bio 730, a ko zna koliko će koštati u decembru i januaru, kada uvozimo znatno više od letnjih 4,5 odsto od ukupne potrošnje. Da ne bismo davali toliko novca, neophodno je da kao društvo i kao država pokušamo da smanjimo potrošnju. Zato smo predložili preporuke, to su lagane mere za svakoga, a državi mnogo znače, jer možemo da uštedimo oko 15 odsto energije. Javna preduzeća imaju rok da do 15. septembra dostave planove za smanjenje potrošnje od 15 procenata. 

PREDLOG

MINISTARKA je uverena da će u narednih pet do osam dana izaći sa predlozima koliki će popust na račun dobiti oni koji uštede struju u odnosu na prošlu godinu. Pomenula je da mazuta imamo za narednih 110 dana, a kako je navela, Srbija je većinski obezbedila količine gasa. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!