OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM VINA Vučić: Danas je Beograd svetska prestonica vina (VIDEO)

Novosti online

01. 09. 2022. u 12:21

PRVI međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića. Na sajmu, koji traje do 4. septembra, učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja.

ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ВИНА Вучић: Данас је Београд светска престоница вина (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

Svečano otvoren Sajam vina

U prisustvu Vučića, Rame, Kovačevskog, Abazovića, kojima se na sceni pridružio i glumac Lazar Ristovski, nazdravljajući posebnim vinom koje je napravljeno u čast Otvorenog Balkana, zvanično je otvoren Sajam vina.

Pošto su svečano otvorili manifestaciju, predsednik i gosti iz regiona krenuli su obilazak sajma, razgovarajući sa izlagačima. Vučić, zadovoljan onim što se može videti, prokomentarisao je "lepo smo ovo napravili".  U obilasku štandova brojnih učesnika, Vučić, Rama, Kovačevski i Abazović degustirali su vina.

Vučić je na štandu Hilandara preporučio premijerima Kovačevskom i Abazoviću da probaju.

- Probajte, ovo je vino sa Svete Gore, iz Hilandara gde prave odlična vina u tom srpskom manastiru - rekao je Vučić i dodao da on ima kod kuće hilandarsko vino. Vučić je u razgovoru sa predsednikom Udrzuženja vinara i vinogradara Srbije Stevanom Rajtom primetio i da vino napravljeno od autohtone albanske sorte podseća na naš prokupac.

Proizvođači iz Negotina predstavili su se nekim internacionalnim i autohtonim sortama poput kabernea, i tamjanike.

Foto: N. Skenderija

Probali su vino "Kremen-kamen" za koje je Vučić ocenio da je čudesno i kojim je nazdravio sa Abazovićem i Kovačevskim.

- Lepo je suv na zadnjem nepcu - ocenio je Vučić koji je poznat po tome da je ljubitelj kvalitetnih vina.

Na štadu proizvođača "Trijumf" iz Šumadije probali su belo vino sovinjon blan a pridružio im se i premijer Rama.

Vlasnik vinarije iz okoline Topole je rekao da je vino koje probaju izvoze u Japan.

- Izvanredno ste ovaj sovinjon naravili, stvarno da se nigde ne postidimo - pohvalio je proizvođače predsednik.

Na štadu proizvođača iz centralne Albanije koji se bavi organskom proizvodnjom grožđa i vina od tog grožđa lideri zemalja Otvorenog Balkana probali su belo vino, autohtonu sortu, u kome nema pesticida, niti drugih hemikalija.

Albanski vinari su pozvali Vučića da ih poseti u Albaniji i proba njihove proizvode tamo gde nastaju.

Na drugom štandu albanskih vinara iz sela Šeš Vučić je rekao da Srbija ima dobra vina, ali da su joj crvena najbolja, a da Albanci imaju veliki potencijal u proizvodnji belih vina.

Na štandu vinarije Kovačević zvaničnici zemalja Balkana degustirali su šardone, osim Edija Rame koji nije bio raspoložen za još vina, pa je Vučić zaključio da se premijer Albanije "čuva za večeras".

"Vino ujedinjuje ljude"

- Vino ujedinjuje ljude, vino je dokaz napretka civilizacija. Ako se u nešto pomalo razumem, to je vino - kazao je predsednik.

Vučiću je, prilikom obilaska, prišao čuveni pevač Nedeljko Bilkić, koji je želeo da ga pozdravi.

Vučić i gosti dobili su na poklon, kako je izlagač nazvao, "srpski armanjak".

- Ponosan sam na činjenicu da smo svi ovde zajedno, koga smo sve doveli iz zemalja sveta i regiona. Uspeli smo zajedno. Napravili smo centar vinskog sveta - kaže predsednik.

Susret sa Đokovićem

Na Sajmu su se sreli sa našim teniserom Novakom Đokovićem, sa kojim su se srdačno pozdravili. Nole ja na sajmu sa ocem Srđanom i stricem Goranom.

- Da ih pobeđuješ barem još pet godina. Hvala što si uvek sa državom i što dobre ideje uvek podržiš. Očekujem vas večeras na večeri u Predsedništvu, tebe, oca i strica - poručio je predsednik Đokoviću.

Foto: Printscreen TV Pink

Vučića i goste uslužio predsednikov sin Danilo

Predsednik Vučić je zajedno sa gostima posetio i štand vinoteke u kojoj radi njegov sin Danilo.

- On radi u toj vinoteci. Moj sin ume i da služi i sve. Sine daj nam Barbaresko, vidite kako ume da sipa, i to koliko treba. Hvala, sine. Nije lako posle svega ovoga piti i Barbaresko - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na početku, obraćajući se prisutnima, rekao da je danas poseban dan.

- Nema čoveka koji danas nije nasmejan. Ovo smo radili zajedno, ovo smo napravili zajedno. Malo gde u Evropi je to tako napravljeno i uređeno. Imamo čime da se ponosimo. Pokazali smo da budemo, ne samo deo sveta, nego da možemo da se takmičimo i da budemo bolji. Ja sam posebno ponosan - kazao je Vučić i pozvao sve da dođu da probaju vina iz Evrope i sveta.

Foto: N. Skenderija

- Danas je Beograd, Otvoreni Balkan, svetska prestonica vina. Danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan dobra inicijativa - istakao je predsednik.

- Stotine ljudi su uložili ogroman trud, ogroman rad, energiju da ova manifestacija ovako izgleda. Nikada Sajam ovako uređen nije bio. Hoću da kažem u ime svih veliko hvala ljudima koji su se trudili, u ime Srbije, Albanije, Makedonije. Ova naša ideja uvek je imala i mnogo protivnika, koji su tražili dlaku u jajetu... Ne možete da pobedite nešto što je dobro. Otvoreni Balkan nikome nije doneo ništa loše. I zato ćemo nastaviti još vrednije i posevećenije, više i jače da radimo, da Otvoreni Balkan učinimo još boljim, snažnijim i privlačnijim za neke druge, ali i kako bi Albanci, Makedonci i Srbi u tome mogli da uživaju - kazao je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljštvo, što je, i pored činjenice da je septembar težak za vinare, Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, i mnogih drugih zemalja.

Foto: Printscreen/Pink

Obraćanje Edija Rame

Albanski premijer Edi Rama obratio se prisutnima.

- Mi smo protraćili mnogo vremena da pokažemo jedni drugima koje prvi. Ima jedna stvar koju smo naučili da niko od nas neće ići nigde odavde. Naš izbor je veoma jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno, u istom evropskom susedstvu pokušavajući da ga učinimo mirnijim, veselijim za naše narod... Ovo je sajam na visokom evropskom nivou - kazao je Rama i istakao da je "ovo sajam koji nameravamo da selimo iz jedne zemlje u drugu".

Istakao je da je trgovinska razmena tri zemlje zahvaljuhući OB povećana u poljoprivredi sa 60 miliona na skoro 100, odnosno da je porasla za 36 miliona evra.

- Albanski izvoz u Srbiju se uvećao za 30 posto, govorim o poljoprivrednim proizvodima. Ovi pokazatelji su dovoljni da nastavimo sa ovom inicijativom, ne radi se o nama već o ljudima, OB pripada ljudima, svima koji proizvode, uvoze, izvoze, pružaju usluge i koji se bave razvojem turizma, ali i turistima. Bez sumnje pripada svima mladima iz naših zemalja za koje se nadam da će zaista mnogo više voleti ovaj otvoreni put nego zatvorene koloseke iz prošlosti. Otvoreni Balkan je proizvod mira, projekat jedinstva u miru - naglasio je Rama.

Foto: Printscreen/Pink

Obraćanje Dimitra Kovačevskog

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, kazao je da je srećan što danas može da se vidi kako u praksi funkcioniše Otvoreni Balkan.

- Danas povezujemo naše privrede, otvaramo tržišta. Otvoreni Balkan pokazuje šta integracija znači. Toliki broj izlagača je moguć ako radimo zajedno. Za sve kompanije koje su ovde ovo je prilika za nove kontakte. Ovo je prvi sajam ovog tipa. Makedonija je drugi izvoznik vina u regionu, imali smo povećanje 19 posto izvoza vina. Naša vlada je zainteresovana da razvija ovaj sektor. Uz aktivosti na Otvorenom Balkanu možemo da razvijamo ekonomske odnose u vreme globalnih kriza - kazao je Kovačevski i dodao "koristićemo svaku priliku da se povezujemo".

- Još 1992. - 1993. godine otišao sam na školovanje u Ameriku, svakog jutra bile su slike stradanja odavde. Rekao sam još tada da moramo sliku da promenimo, zato sam rekao da sam srećan, jer će danas svi videti sliku prijateljstva, saradnje.

Naveo je da Severna Makedonija na sajmu nastupa sa 42 vinarije i tri destilerije i sa više od 300 vrsta vina i rakija, kao i 10 proizvođača hrane.

Kovačevski je ocenio da je Sajam vina od izuzetnog značaja jer sve zemlje članice inicijative imaju jednake mogućnosti da predstave svoje proizvode hiljadama posetilaca, ali i da postignu dogovore sa svetskim kompanijama.

Izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicija.

Foto: N. Skenderija

Foto: N. Skenderija

Foto: N. Skenderija

Srpska, makedonska i albanska pesma na početku

Srpski muzičari na otvaranju Sajma vina odsvirali su strofu iz "Ovo je Srbija", "Makedonsko devojče" i albansku pesmu.

Foto: Printscreen/Pink

Vinoreli poklon gostima

Slike vinoreli rađene crvenim vinom, portreti su koje će predsednik pokloniti gostima. Na portretima su Abazović, Kovačevski, Rama, Vučić i Brnabić. Na vinu slika Mira Kovačević.

- Iznenađen sam vrlo prijatno - kazao je Abazović, dok je razgledao portrete, među kojima i svoj.

Printscreen

Printscreen

Printscreen

Printscreen

Najviše izlagača iz regiona

Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača.

Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Printscreen

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vajn", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

Printscreen

- Vinska vizija Otvoreni Balkan će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori.

Pored četvorodnevnog sajma, predsednik Vučić i premijeri Albanije Rama i Severne Makedonije Kovačevski predsedavaće 2. septembra u Beogradu samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna