STRUJA "TEČE" SA KROVA: Građani Srbije sve zainteresovaniji da sami proizvode električnu energiju

V. N.

30. 05. 2022. u 09:24

ENERGETSKA neizvesnost naterala je potrošače da menjaju navike, ali i potraže nove izvore energije. Nadležni kažu da je sve veće interesovanje za izgradnju malih kućnih solarnih elektrana. Novi propisi omogućavaju da i te male solarne elektrane uđu u sistem "Elektroprivrede Srbije".

СТРУЈА ТЕЧЕ СА КРОВА: Грађани Србије све заинтересованији  да сами производе електричну енергију

Foto Tanjug

Piroćanac Bratislav Vidanović, po struci IT stručnjak, rešio je da na taj način obezbedi snadbevanje svoje kuće. Na krovu svog doma napravio je solarnu elektranu snage 10 kilovata. Očekuje da će dobijena količina energije podmiriti potrebe njegovog domaćinstva. Njegova računica pokazuje da će mu se investicija vratiti za - deceniju.

- Investicija iznosi otprilike 1.000 evra po kilovatu, a naša elektrana je snage 10 kilovata - rekao je Vidanović za Tanjug. - Trebalo nam je pet-šest meseci da ovu investiciju realizujemo, ali nadam se da će u bliskoj budućnosti to biti još brže. Inače, koristim i električni motocikl, hibridni auto i želja mi je bila da ostvarim nultu emisiju ugljenika.

Stručnjak za male solarne elektrane Dejan Cvetković, iz Niša, kaže da je interesovanje za kilovate iz sunčeve energije u velikom porastu zbog aktuelne krize na globalnom nivou.

POTROŠNjA

- SVE zavisi se od vremenskih uslova, ali očekujemo da se ulaganje vrati za deset godina - kaže Bratislav Vidanović. - Princip po kom sve funkcioniše je takav da svu proizvedenu struju šaljemo EPS, od koga uzimamo nazad onoliko struje koliko nam treba, a kasnije se na kraju svakog meseca određuje stvarna potrošnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri