BORIMO SE ZA VETRENJAČE, A NE PROTIV NJIH: Domaća i italijanska kompanija počele izgradnju drugog vetroparka u Kuli

Z. RAJIĆ

12. 05. 2022. u 11:30

U KULI je u juče svečano obeležen početak radova na izgradnji drugog vetroparka u ovoj opštini, čiji su investitori srpska "MK grupa" i firma "Fintel energija" u sastavu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA.

БОРИМО СЕ ЗА ВЕТРЕЊАЧЕ, А  НЕ ПРОТИВ ЊИХ: Домаћа и италијанска компанија почеле изградњу другог ветропарка у Кули

Foto Promo

Projekat je vredan 17,5 miliona evra, a predviđeno je da električnom energijom snabdeva 8.000 domaćinstava. Vetropark "Kula 2" činiće dva vetrogeneratora snage 5,6 megavata, a procenjeno je da bi godišnje trebalo da proizvodi 28,6 miliona kilovat-sati električne energije. Planirano je da vetroturbine budu puštene u rad u martu iduće godine.

MK-Fintel Wind, partnerska firma "Fintel energije" i "MK grupe", pre šest godina je u kulskom ataru otvorila prvi vetropark u Srbiji, koji čine tri vetrogeneratora od po 3,3 megavata. Godišnje proizvodi 28 gigavat-sati električne energije, kojom snabdeva oko 7.000 domaćinstava.

Početku izgradnje vetroparka "Kula 2" prisustvovala je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je rekla da su novi kapaciteti obnovljivih izvora energije (OIE) stub energetske bezbednosti i stabilnosti.

- Nekada se čini, s obzirom na ogromne opstrukcije kad je reč o OIE, da se borimo protiv vetrenjača, ali se vidi da se u stvari borimo za vetrenjače. Borimo se i za solarne elektrane i za sve druge OEI. Bez njih nema razvoja, energetike i privrede u celini, i zato je Srbija čvrsto opredeljena da menja svoj energetski miks - rekla je ministarka.

Foto Tanjug

Ona je predočila da u sadašnjem energetskom miksu naša zemlja ima približno 3,5 odsto energije iz OEI, a cilj je da do 2040. godine taj udeo bude najmanje 40 odsto.

- Usvojen je novi Zakon o korišćenju OIE i definisan je investicioni okvir, tako da interes imaju i država i investitori. Država će pomoći i EMS-u i EPS-u da grade nove, pre svega prenosne kapacitete za veću zastupljenost zelene energije - poručila je Mihajlovićeva.

Generalni direktor "Fintel energije" Ticijano Đovaneti istakao je da je vetropark "Kula 2" prva investicija ostvarena bez subvencija.

- To je dokaz da su ovakvi projekti održivi i da nove tehnologije mogu zameniti stare i dostići zrelost na tržištu - rekao je Đovaneti.

Solarni paneli na njivama

KOMPANIJA "Fintel energija" i "MK grupa" započele su realizaciju zajedničkog projekta "Agrosolar" u Kuli, koji podrazumeva istovremenu proizvodnju organskih poljoprivrednih kultura i energije iz sunčeve svetlosti.

- "Agrosolar" će se prostirati na 770 hektara, a solarna elektrana, snage 660 megavata, proizvodiće godišnje 632 gigavat-časa električne energije, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava - kazao je generalni direktor "Fintel energije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)