ČADEŽ I RAFUNA: Od Berlina tražimo jaču podršku uklanjanju barijera poslovanju

Novosti online

10. 04. 2024. u 09:34

PREDSEDNICI Privredne komore Srbije i Privredne komore tzv. Kosova Marko Čadež i Ljuljzim Rafuna razgovarali su danas u Berlinu sa Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan o prevazilaženju izazova i prepreka sa kojima se suočavaju privrednici u regionu.

ЧАДЕЖ И РАФУНА: Од Берлина тражимо јачу подршку уклањању баријера пословању

Foto: Boban Ristić

- Nešto više od nedelju dana posle našeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, danas smo se u Berlinu sastali sa Saracinom da ukažemo na probleme sa kojima se naše poslovne zajednice susreću u svakodnevnom radu. O političkim problemima govori se dosta, a sve manje čujemo šta privrednici na terenu moraju da rešavaju, kako bi uspešno radili - izjavio je Čadež posle sastanka.  

Ocenjujući da se na polju političkog dijaloga malo toga dešava, Čadež je istakao da je sa Rafunom došao da zamoli i nemačku vladu da počne aktivnije da radi sa donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu, da oživi Berlinski proces i pomogne da se ubrza uključivanje regiona u jedinstveno evropsko ekonomsko tržište.

Po rečima Čadeža, ostalo je dosta otvorenih pitanja i nerešenih problema, kao što je neobjašnjiva zabrana prometa robe iz Srbije na Kosovo. Za taj potez Prištine ni u Berlinu nemaju razumevanja ali se stvari ne rešavaju, ukazao je Čadež.

- I predsednik Privredne komore tzv. Kosova i ja pokušavamo da na sve moguće načine motivišemo i političare i donosioce odluka u vodećim zemljama da je veoma važno ne samo za Prištinu i Beograd već za celokupnu evropsku ekonominu da se rešenja traže. Mi smo ponudili podršku poslovnih zajednica da zajedno radimo na otklanjanju prepreka, kako bi, dok pregovori traju i dok se traži političko rešenje, kompanije mogle normalno da posluju, zarađuju, zapošljavaju, kao i da dolaze nove investicije. To je ono što mi želimo - istakao je predsednik PKS.

Dodaje da ga sa Rafunom povezuje ista poslovna filozofija, a to je šta je ono što je zajedničko, a ne ono što nas razlikuje.

- I to je ovde bila naša poruka u Berlinu: Molimo vas uradite više, jer imate i te kako dovoljno moći, dovoljno snage da možete mnogo više nego što je sada na delu - poručuje predsednik PKS.

- Tražili smo podršku, kao i da budemo partneri u sprovođenju svih sporazuma koje moramo da implementiramo na Zapadnom Balkanu, jer KIFZB6 proizilazi iz Berlinskog procesa - rekao je Rafuna posle sastanka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave