Više od 1700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

Novosti onlajn

04. 10. 2023. u 13:00

Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja odlučilo se više od 1.700 trgovaca koji su se u proteklih šest meseci prijavili za POS program i besplatnu instalaciju terminala i eCommerce rešenja, saopštili su predstavnici Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način na Info danu za mikro i male biznise u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Више од 1700 пријава за увођење безготовинског плаћања кроз POS програм

Foto: PKS

Info dan je bio prilika da se zainteresovani preduzetnici i mali privrednici upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti digitalizacije poslovanja i plaćanja, kao i o načinu prijave za POS program. Zlatko Milikić, tim lider projekta Bolji način ispred GIZ-a za Srbiju, naglasio je da je cilj da se do 2026. podrži širenje prihvatne infrastrukture za bezgotovinska plaćanja na 25.000 prodajnih mesta, ali i šaltera i tako građanima ponudi više izbora prilikom plaćanja, a malim biznisima i institucijama pomogne da ponude bolju i efikasniju uslugu.

Veća zastupljenost bezgotovinskog plaćanja direktno doprinosi fer konkurenciji, unapređenju kvaliteta javnih usluga, digitalizaciji poslovanja i u najširem smislu bržem ekonomskom razvoju naše zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih nas. Naše analize su pokazale da ako bi bezgotovinska plaćanja u Srbiji dostigla prosek Centralne i istočne Evrope, to bi moglo da utiče na smanjenje obima sive ekonomije za 3,4 odsto BDP-a odnosno povećanje budžetskih prihoda za 700 miliona evra godišnje, zaključio je Milikić.

POS program je okosnica Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, koja je zajednički projekat GIZ-a u ime Nemačke razvojne saradnje  i kompanija Mastercard i Visa, a sprovodi se pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija.

Direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić kazala je da su oni tu kao „kuća svih privrednika“, kao i da događaj to dokazuje. “Posvećeni smo unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, a smatramo da je obezbeđivanje povoljnih uslova za prihvatanje bezgotovinskog plaćanja jedan od ključnih koraka u tom smeru. Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili priliku da se pridružimo promociji Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje Bolji način“, istakla je Simanić

Milan Trbojević, vlasnik knjigovodstvene agencije „Knjiški moljac”, rekao je da je iz ličnog iskustva i saradnje sa klijentima uvideo prednost ovakvih načina plaćanja.

„Malim privrednicima se uvođenjem bezgotovinskih načina plaćanja otvaraju vrata ka većem broju mušterija, čime direktno povećavaju prodaju. Oni ovim načinom plaćanja rešavaju i logističke probleme koji se odnose na situacije kada nemaju novca u kasi da vrate kusur i izazove čuvanja i predaje papirnog novca. Ipak, glavna prednost jeste što kupcima nude veći izbor i svoje usluge i proizvode čine dostupnim širem tržištu, pogotovo u situaciji kada imaju i onlajn prodavnicu”, objasnio je Trbojević.

O prednostima uvođenja bezgotovinskog načina plaćanja iz ugla preduzetnika govorio je Marko Marjanović, osnivač destilerije „Zločin i kazan“, a sve informacije o načinu prijave za POS program koji podrazumeva besplatnu instalaciju POS-a i subvencionisanu trgovačku naknadu od 0,99 odsto do godinu dana, prenela je Milica Stefanović, direktorka projekta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje Bolji način ispred NALED-a.

Foto: PKS

Za POS program svi zainteresovani privrednici mogu da se prijave putem sajta boljinacin.rs/prijave-za-pos ili u ekspoziturama devet banaka koje učestvuju u programu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024