UNAPREDI BIZNIS, PRIJAVI SE VEĆ DANAS: Aktuelni programi podrške preduzećima u Srbiji

V. N.

27. 11. 2021. u 10:16

KRAJEM ove i početkom sledeće godine trebalo bi da budu objavljena dva nova javna poziva preduzećima, za promociju izvoza Razvojne agencije Srbije i nabavku opreme Ministarstva privrede.

УНАПРЕДИ БИЗНИС, ПРИЈАВИ СЕ ВЕЋ ДАНАС: Актуелни програми подршке предузећима у Србији

Foto Shutterstock

Trenutno je aktueleno devet programa podrške privredi.

Svi zainteresovani privrednici mogu se obratiti Centru za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije na msp@pks.rs kako bi dobili sve informacije vezane za finansijske i nefinansijske programe.

Sutra ističe rok za prijavljivanje za Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija u 2021. godini Razvojne agencije Srbije.

„Cilj Programa je da se svim privrednim društvima pruži podrška u unapređenju znanja, poboljšanju poslovnih performansi, proširivanju poslovanja na nova tržišta i uspostavljanju saradnje sa multinacionalnim kompanijama i njihovim dobavljačima“, navode u Centru za programe podrške MMSP.

„Katapult“ do 6. decembra

Program Katapult je namenjen inovativnim preduzećima iz oblasti nauke i tehnologije, iz bilo kog industrijskog sektora, koja su u ranoj fazi razvoja proizvoda i osvajanja tržišta, i preduzećima sa dokazanom tržišnom trakcijom. Rok za prijavu je 6. decembar ove godine do 15 časova na www.katapult-akcelerator.rs

IPARD

Krajnji korisnici subvencija i bespovratnih sredstva Drugog Javnog poziva za IPARD, meru 7 (Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava) su poljoprivredni proizvođači. Cilj je da se stvore nove mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima. Rok za podnošenje zahteva je do 17. decembra ove godine.

Foto Shutterstock

Digitalizacija MMSP

Centar za digitalnu transformaciju PKS i Razvojna agencija Srbije raspisali su javni poziv za učešće u Programu podrške digitalnoj transformaciji MMSP. Učesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize, rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije i bespovratnu subvenciju Ministarstva privrede do 6.000 evra. Rok za prijavu je do utroška sredstava.

Do kraja ove godine firme mogu da apliciraju i za Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstva privrede,

Fonda za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije.

Mogu da se prijave MMSP, preduzetnici, poljoprivredne zadruge i fizička lica. Od 360.000 do 3.600.000 dinara su sredstva koja se mogu koristiti za operativne troškove i investiciona ulaganja.

Aktuelan je i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2021.

Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje skladišta, proizvodnog i poslovnog prostora, za kupovinu novih ili polovnih mašina i opreme, alata, dostavnih vozila, kao i za trajna obrtna sredstva, nabavku softvera i računarske opreme... Prijem zahteva za mikro i mala pravna lica, preduzetnike i zadruge traje do 31. decembra kod Fonda za razvoj.

Novac za početnike

Od 400.000 do 6.000.000 dinara namenjeno je Programom podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. Novac je obezbeđen za kupovinu mašina, opreme, dostavnih vozila, održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, operativne troškove... Krajnji rok za prijavu je 31. decembar kod Fonda za razvoj.

Krediti Fonda za razvoj

Finansijska podrška namenjena je preduzetnicima, MMSP, i velikim privrednim društvima. Dostupna su sredstva od 300.000 dinara za preduzetnike i 1.000.000 za privredne subjekte za nabavku opreme, mašina, postrojenja, izgradnju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora. Maksimalni iznos po jednom privrednom subjektu sa svim njegovim povezanim licima u toku kalendarske godine može biti do 250.000.000 dinara. Zainteresovani mogu da apliciraju za novac tokom cele godine kod Fonda za razvoj.

* * * * * * * * * *

100 + 100 evra

FIRMA može da ostvari pravo na 100 evra subvencije po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i 100 evra po fiskalnoj kasi. Rok za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju Poreskoj upravi završava se 31. januara 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)