DEKAN JAČI OD SUDA: Neki članovi Saveta FASPER optužuju profesorku Snežanu Nikolić da krši propise

Lj. B.

23. 12. 2020. u 09:23

U STATUT fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) uvrštene su dve posebne naučne oblasti - logopedija i defektologija - i to suprotno Zakonu o visokom obrazovanju i Pravilniku o naučnim oblastima Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

ДЕКАН ЈАЧИ ОД СУДА: Неки чланови Савета ФАСПЕР оптужују професорку Снежану Николић да крши прописе

Fakultet za specijalnu edukaciju / Foto Z. Jovanović

Uvođenje ovih dveju oblasti inicirala je dekan prof. dr Snežana Nikolić, a članove Statuta kojima su ove oblasti utvrđene kao posebne poništio je Ustavni sud Srbije. Takođe, Odbor za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu utvrdio je da Statut FASPER nije saglasan sa Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju i zatražio usklađivanje akata. I Prosvetna inspekcija je konstatovala nezakonitosti i naložila mere da se one otklone.

- Međutim, uprkos svemu ovome, dekan ne preduzima ništa i ne otklanja nepravilnosti, već i dalje raspisuje konkurse na osnovu odredaba koje nisu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju - kažu članovi Saveta ovog fakulteta koji su dokaze o nezakonitostima poslali rektoru, Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, Odboru za etička pitanja UB i Etičkom odboru FASPER.

Međutim, kažu, ovo nije jedini "greh" aktuelnog dekana. Ona je, naime, nakon što je 2010. godine izabrana na funkciju prodekana za nastavu na mandatni period od tri godine, smenjena posle svega godinu dana. Aktuelni članovi Saveta Fakulteta tražili su da im se navedu razlozi za razrešenje, ali odgovor nisu dobili.

- Na sednici Saveta dekanu Snežani Nikolić postavljeno je direktno pitanje - da li je razrešena što je odala pitanja za prijemni ispit svojoj kćerki Sandri Nikolić. Najveći broj zaposlenih tvrdi da je to razlog, ali odgovornost nije utvrđena -kažu naši sagovornici.

I nakon ove afere Nikolićeva je izabrana za dekana, ali uz niz zakulisnih radnji. Nakon što ju je Nastavno-naučno veće Fakulteta predložilo za ovu funkciju, Savet je taj predlog odbio. Nakon toga izabran je novi savet, ceo postupak izbora je ponovljen, sve dok mandat Snežane Nikolić nije potvrđen, iako po važećim propisima ona nije imala pravo da se kandiduje u ponovljenom postupku.

Naši sagovornici tvrde i da Fakultet trenutno ne ispunjava ni sve propisane uslove za akreditaciju, a Nikolićeva nikada nije podnela izveštaj o radu na internim projektima i utrošenim sredstvima.

Na pitanje "Novosti" profesorki Nikolić o ovim optužbama, poslala je odgovor:

- Jedini validni odgovori stoje u odlukama Nastavno-naučnog veća i Saveta Fakulteta.

STRUČNjACI NAPUŠTAJU NASTAVU

ZBOG situacije na FASPER-u, taj fakultet su napustila četiri doktora nauka, a upućeni tvrde da ovu ustanovu napuštaju stručnjaci iz prakse koji su svoja iskustva spojili sa nastavnim, pa tako ponestaje kadrova koji praktično znanje mogu da prenesu studentima, koji treba da radesa decom sa posebnim potrebama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest