IZ NIŠA ĆE STIZATI BEZDIMNI DUVANSKI PROIZVODI: Aleksandar Jakovljević, generalni direktor "Filipa Morisa" za jugoistočnu Evropu

V. N.

01. 01. 2024. u 12:23

U OVU fabriku uložićemo 100 miliona evra i dodatno zaposliti još 200 ljudi

ИЗ НИША ЋЕ СТИЗАТИ БЕЗДИМНИ ДУВАНСКИ ПРОИЗВОДИ: Александар Јаковљевић, генерални директор Филипa Морисa за југоисточну Европу

Foto Promo

KOLIKO teško do nas, pripadnika čuvene "pušačke nacije", dopiru "apeli" najvećeg proizvođača ci­gareta u zemlji da, ako ne želimo da se odrek­nemo nikotina, pređemo na bezdimne, kako tvrde, manje štetne proizvode? Najbolje je to opisao moj kolega iz Švedske, pasi­onirani skijaš kada je rekao - "osamdesetih, kada sam počinjao da skijam, niko nije nosio kacigu. A onda su drugi skijaši počeli da je nose, ja sam preuzeo od njih, moji pri­jatelji od mene... i danas više nikoga ne možete videti na stazi bez ovog vida zaštite. Nova navi­ka je prevladala staru. To će se desiti i sa bezdim­nim alternativama kod nas, progres postoji, to svako može videti, ali za tako veliku promenu je potrebna dostupnost, pra­vilna informisanost i vreme, kaže za "Novosti" Aleksandar Jakovljević, generalni direktor Kom­panije "Filip Moris" za jugoistočnu Evropu.

Ipak, fabrika u Nišu i dalje proizvodi isključivo cigarete?

- To će se uskoro prome­niti. Kompanija "Filip Moris" pažljivo bira države i fabrike u koji­ma će praviti proizvode nove generacije i mi smo izuzetno srećni što smo dostigli taj nivo i stvo­rili uslove da upravo fabrika u Nišu bude u toj "odabranoj" grupi. Taj ve­liki uspeh smo najavili u septembru, proslavljajući 20 godina otkako je "Fi­lip Moris" privatizovao Fabriku duvana Niš. Ulo­žićemo još 100 miliona evra i zaposliti još 200 ljudi, kako bi se u Srbiji proizvodile patrone ne­sagorevajućeg duvana, na­menjene pre svega izvozu.

I prestaćete sa proizvodnjom cigareta?

- Ne. Uprkos našim na­porima, ostaje činjenica da je i dalje svaki sedmi čovek na planeti pušač. Našim gašenjem pogona koji proizvode cigare­te, samo bi se pokrenule linije u nekim drugim legalnim ili nelegal­nim fabrikama. Mi bi­smo ostali bez resursa da ulažemo u inovacije i bez prilike da pušače koji koriste naše pro­izvode informišemo i motivišemo da pređu na te inovacije, koje su dokazano bolja opcija za njihovo zdravlje. Zato će "Filip Moris" nastaviti da proizvodi i cigarete u Nišu. Svoj 21. rođendan ćemo dočekati sa ukupnom investicijom većom od milijardu dolara, 1.200 zaposlenih, izvozom na više od 50 tržišta, ali i proizvodnjom patrona ne­sagorevajućeg duvana koje predstavljaju budućnost naše kompanije.

Ove godine je na tržištu lansiran i novi IQOS ILUMA, kako je ta inovacija prihvaćena od strane potrošača?

- Kada smo pre skoro sedam godina lansirali IQOS u Srbiji, mislio sam da teško može postojati bolja zamena za cigarete - pravi ukus duvana, sličan ritual, a nema dima, meni kao korisniku šteti ma­nje, a okolini uopšte. U međuvremenu sam shvatio, kao i mnogi potrošači, da iako najbolji na tržištu, ovaj uređaj nije savršen. Ostaci duvana na oštrici koja ga zagreva zahtevali su konstantno čišćenje, baterija nije dovoljno dugo trajala, a o čudnom mirisu prilikom korišćenja ure­đaja su se razvijale razne anegdote. Ali, anegdote nas nisu obeshrabrile, na­protiv, pogurale su nas da otklanjamo nedostatke. Na­ši naučnici su napravili minijaturni indukcioni sistem koji se nalazi unu­tar uređaja i omogućava grejanje duvana bez kontak­ta sa oštricom, usled čega nema potrebe za čišće­njem, mirisi su drastično smanjeni, baterija traje duže. Sada ponovo tvrdimo - nema savremenijeg i bo­ljeg uređaja u našem port­foliju. Zadovoljan sam i kao korisnik ILUMA i kao direktor kompanije, jer ne samo da IQOS korisnici uviđaju prednosti, nego i pušači u njemu nalaze vi­še razloga i manje napora da zauvek ostave cigarete.

SARADNjA Premijerka Ana Brnabić i direktor Jakovljević, Foto Promo

Kako komentarišete stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da su svi nikotinski proizvodi isti kao cigarete i ne treba ih koristiti?

- Zamislite da neko ka­že - klimatske promene se mogu rešiti samo ako se zaustave sve industrij­ske aktivnosti, u protiv­nom ćemo se suočiti sa izumiranjem. I iz toga se izvede zaključak - alter­nativne izvore energije treba ignorisati, spasti nas može samo gašenje svih proizvodnih pogona. Upravo se ova "lažna di­lema" primenjuje na naše proizvode. Pritom moram priznati da se ja sa mno­gim argumentima SZO za­pravo slažem. Kada kažu da bezdimne alternative nisu bez rizika - istina je, ali ako su proverene i na nauci zasnovane, manje su štetne od cigareta i zbog toga rešenje za pušače koje se ne sme ignorisati. Slažem se i sa tvrdnjom da nikotin izaziva zavisnost - da, ali nije primarni uz­rok bolesti povezanih sa pušenjem, glavni krivac je sagorevanje i posledič­no duvanski dim, i ako ga eliminišemo, na primer uz pomoć proizvoda koji zagrevaju, a ne sagoreva­ju duvan, imamo šansu da spasemo veliki broj živo­ta. Kada tvrde da je veliki problem što maloletnici masovno koriste elektron­ske cigarete, slažem se - zbog toga smo podržali i pozdravili izmene Zakona o duvanu kojima se uvodi zvanična zabrana prodaje bilo kakvih nikotinskih proizvoda maloletnim li­cima, a podržali bismo i ukidanje ukusa koji su pri­vlačni deci i nepušačima uopšte. Zato nema potrebe za tolikom polarizacijom. Oni pokušavaju tradicio­nalnim merama, koje ne daju dovoljno dobre rezul­tate, mi nudimo komple­mentarno rešenje, koje će svakako ubrzati put ka ci­lju koji nam je zajednički - smanjiti broj pušača.

Stidljivo se priča da planirate da u budućnosti razvijete proizvode koji spadaju u domen farmaceutske industrije?

- Ne stidljivo, pre bih rekao da oprezno govori­mo o svojim dugoročnim ciljevima. Ali da, že­lim da u nekom narednom intervjuu pričamo i o inovacijama koje preva­zilaze duvan i nikotin, jer "Filip Moris" para­lelno radi i na proizvo­dima koji će unaprediti kvalitet života ljudi, bilo da su korisnici ni­kotina ili ne. Znam da to zvuči neshvatljivo, ali mnogi naši potezi i iz­jave u poslednjih desetak godina su bili avangard­ni i dočekani sa podsme­hom, pa se ispostavilo da smo ih sproveli ili ak­tivno sprovodimo u delo, uporno se držeći nauke. Naravno, ponoviću još jednom, za sve te prome­ne i procese je potrebno vreme. Jer kao i u životu, promena je teška, ali još je teže ostati u mestu na kom osećate da više ne pripadate. A mi tradi­cionalnoj industriji sve manje pripadamo.

Još tri godine Startech-a

- ZA tri godine, otkad smo uz podršku Vlade Republike Srbi­je i NALED-a pokrenuli projekat Startech u Srbiji, dodeljeni su grantovi za 82 mala preduzeća, startapa ili neformalna tima. Dodatno, pružena je i mentorska pomoć i podrška kroz razvoj re­gulatornog okvira. Danas, kada je Startech postao ozbiljan brend, nismo želeli da se završi sa ove tri godine i pet miliona dolara do sada uloženih u projekat. Zato smo srećni što smo uspeli da obezbedimo sredstva da ovaj projekat dobije još tri godine i tri nova ciklusa. Izborili smo se ove godine za još jedan projekat, PMI novia, kroz koji dajemo mogućnost naučnicima iz Srbije da svoje ideje i naučno-istraživačke projekte prilagode konkretnim potrebama naše kompanije. Rekao bih da je ovo bila dobra godina i za nauku i za inovacije i za PMI u Srbiji - ukazuje Jakovljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?