OVO SU TRI NAJTOPLIJA GRADA U SRBIJI: U njima je u 17 časova izmereno čak 38 stepeni

Novosti onlajn

17. 07. 2023. u 20:52

U 17 ČASOVA danas je najtoplije bilo u Somboru, Loznici i Ćupriji, gde je prema podacima RHMZ izmereno 38 stepeni.

ОВО СУ ТРИ НАЈТОПЛИЈА ГРАДА У СРБИЈИ: У њима је у 17 часова измерено чак 38 степени

Foto: D. Milovanović

Za stepen niža bila je temperatura u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Negotinu i Nišu.

Najhladnije na Kopaoniku

U isto vreme najniža temperatura je zabeležena na Kopaoniku, prijatnih 25 stepeni.

Zbog kolapsa izazvanih vrućinom i visokim temperaturama ekipe Hitne pomoći imale su veći broj intervencija na javnim mestima nego obično. Apeluju na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da provode vreme u rashlađenim prostorijama.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći kaže da su samo do 10 časova ekipe te službe obavile 45 intervencija, od toga 13 na javnim mestima i da su ukoliko se isključe dve saobraćajne nezgode svi pozivi bili povezani sa kolapsima izazvanim vrućinom.

Dodala je da su pozivi građana tokom noći obično ređi u odnosu na dnevne, ali da su se sada praktično izjednačili, jer su i noći tople.

- Intervencije će smanjiti jedino to ako se sugrađani budu razumno ponašali, što znači ne izlaziti napolje bez preke potrebe. Deca ne treba da se izvode napolje, a posebno ne treba da izlaze osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti. Ovo vreme ne prija nikome i ko god nema potrebu da bude napolju i ne treba da bude. Naše srce je najviše pogođeno. Srce radi pod pritiskom na ovim temperaturama. I nekada ne može da izdrži i alarmira kako bi mu se pomoglo - rekla je Stefanovićeva za Tanjug.

Nositi sa sobom slano i slatko

Preporučila je svima da dan provode u rashlađenim prostorijama.

- Znam da stariji ne vole prostorije koje su rashlađene klimom, ali ako pitate srce biće vam zahvalno zbog toga - rekla je Stefanovićeva.

Dodala je da ukoliko na ulici uočimo osobu koja je kolabirala, prvo je potrebno da proverimo da li je svesna. Objašnjava da ako ne reaguje na dozivanje i ako ne reaguje na bol, sigurno je bez svesti i u tom slučaju potrebno je pozvati Hitnu pomoć.

- Ukoliko osoba dolazi svesti i bude joj malo bolje. Slobodno joj dajte da jede i pije i uvedite u rashlađenu prostoriju. Ako se i pored toga ne oseća dobro, pozovite Hitnu pomoć i ostanite uz nju dok ekipa ne dođe - rekla je Stefanovićeva.

Savetovala je sve koji moraju da odlaze na posao i da koriste vozila gradskog prevoza, u kojima nekada ima, a nekada nema klima uređaja, da sa sobom uvek nose neku tečnost, nešto slano i slatko.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini