EVA PROŠLA KROZ PAKAO NDH I GOLOG OTOKA: "Sećanja i neobjavljene životne priče" novinarke i prevodioca jevrejskog porekla prvi put i u Srbiji

V. Crnjanski Spasojević

15. 05. 2022. u 12:19

PROŠLA je kroz Holokaust, partizane i Goli otok. Postala je udovica sa samo 21 godinom. Izgubila je, osim prvog muža, i oca, majku, rođake. Neki su odmah streljani, u tek uspostavljenoj NDH, drugi ubijeni u Jasenovcu i Staroj Gradiški, a treći u Aušvicu. Preživele su ona i ćerka Vesna, rođena u junu 1941.

ЕВА ПРОШЛА КРОЗ ПАКАО НДХ И ГОЛОГ ОТОКА: Сећања и необјављене животне приче новинарке и преводиоца јеврејског порекла први пут и у Србији

Foto Iz knjige "Sjećanja i neobjavljene priče"

Eva Grlić bila je novinarka, prevodilac i urednica, supruga čuvenog jugoslovenskog filozofa i profesora estetike Danka Grlića i majka reditelja Rajka Grlića. Njena knjiga "Sjećanja i neobjavljene priče" prvi put je izdata na srpskom jeziku, a izdavač je beogradski "Mostart Jugoslavija".

Eva potiče iz mešane jevrejske porodice. Otac joj je bio Sefard, čija je familija došla iz Španije, preko Turske, u Sarajevo. Majka je bila Aškenaz, čiji su se preci iz Nemačke doselili u Mađarsku. Rođena je u Budimpešti, a zatim su živeli u Sarajevu, pa u Zagrebu. Tu ih je dočekao rat. Otac Oskar Izrael uhapšen je odmah posle stvaranja NDH. Ubijen je u dvorcu Kerestinac, pretvorenom u ustaški zatvor.

Eva je bila udata za levičara Rudolfa Domanija, brata narodnog heroja i španskog borca Roberta Domanija. I Rudolf je ubrzo zatočen, sa piscem Augustom Cesarcem, i ubijen u septembru 1941. Ostali su bez stana, a kad je postalo jasno da će svi biti pohapšeni, Eva ostavlja kćerku kod prijateljice i beži u partizane.

Po oslobođenju, upoznaje Danka Grlića, venčava se po drugi put i dobija sina Rajka. Dečak ima samo dve, a ćerka devet godina kada je počeo sukob Tito - Staljin. Prvi je uhapšen Danko, 1949. godine, sa još nekim novinarima. Slobode ga je koštala izjava da odbija sve tačke Rezolucije IB, osim one da u jugoslovenskoj kompartiji nema dovoljno demokratije. Kada je uhapšena Eva, već je bio na slobodi, a decu je izdržavao istovarujući ugalj na železničkoj stanici.

 Dan pre odvođenja Rudolfa i Eve sa detetom u sabirni centar za logor / Foto Iz knjige "Sjećanja i neobjavljene priče"

Eva je na Goli otok poslata u decembru 1950. na tri godine. Povod je stan iz kog su izbačeni, a uselio se neki udbaš. S njim se verbalno sukobila jer nije hteo da joj da porodične uspomene. O Golom otoku nije pričala sve do pred kraj sedamdesetih, kada je bila u poseti ćerki Vesni, u Londonu. Tada je potekla bujica reči o batinama, poniženjima, ženama koje su izgledale kao strašila i ponašale se isto tako. Eva je izgubila 16 zuba. Mnoge su od avitaminoze, zbog crvljivog pasulja i retke supe, dobile kokošje slepilo i nisu videle u sumrak. Najgore su prošle one koje nisu htele da revidiraju stavove, a među njima Miljuša Jovanović, sestra generala Arse Jovanovića. Bila je invalid zbog smrzavanja u partizanima.

Goli otok, piše Eva, bio je prvi eksperiment samoupravljanja, jer su logorom upravljali sami kažnjenici, naravno instruisani od uprave. One su se međusobno isleđivale i kažnjavale.

"Osim Jelene Hadžikan i Brane Marković, sumnjam da se za ikoga ko je odatle izišao može reći da je bio heroj i anđeo nevinosti. Sve je to bilo dobro proračunato da nitko nije mogao izići bez osjećaja krivice."

Mostart Jugoslavija

DOSTOJANSTVENO U SMRT

DANKO Grlić umro je u 61. godini s dijagnozom edema pluća i infarkta. Miri, supruzi filozofa Milana Kangrge, jedan lekar ispričao je njegov kraj. Pozvao je dežurnog doktora: "Izvinite, doktore, što vas gnjavim, čini mi se da umirem." I još je samo dodao: "Ma nije moguće, ja to ozbiljno odlazim!"

KORČULANSKA LETNjA ŠKOLA

U drugom delu knjige, Eva se seća anegdota, prijatelja i rođaka iz Budimpešte, Sarajeva i Zagreba. Seća se i kako su se u redakciji "Vijesnika", gde je radila, pomirili Radovan Zogović i Miroslav Krleža, a posebna priča posvećena je Korčulanskoj filozofskoj letnjoj školi, čiji je suosnivač Danko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano je na dubini od 12 kilometara