VLADA OTPISALA ŽRTVE: Odbijena inicijativa za rehabilitaciju Golootočana

V. KADIĆ

05. 07. 2021. u 23:10

PORODICE i malobrojni živi zatočenici sa Golog otoka iz Crne Gore našli su se u nemilosti nove vlasti kao i svih minulih, jer ni ova današnja nije prihvatila inicijativu za donošenje zakona o rehabilitaciji golootočkih žrtava koju je pokrenula NVO "Akcija za ljudska prava", a koja bi bila uvertira za obeštećenje malog broja preživelih i članova porodica žrtava čime bi se, makar na taj način, nadoknadila ogromna nepravda. Ovu vest saopštila je Tea Gorjanc Prelević, direktorka NVO "Akcije za ljudska prava".

ВЛАДА ОТПИСАЛА ЖРТВЕ: Одбијена иницијатива за рехабилитацију Голооточана

Foto arhiva

Rehabilitacija je trebalo da obuhvati pravo na poseban penzijski staž, mesečnu novčanu naknadu uz poseban dodatak, zdravstvenu zaštitu i druga prava iz zdravstvenog osiguranja pravo na vraćanje konfiskovane imovine odnosno obeštećenje za tu imovinu, kao i za pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Visina naknada trebalo je da bude adekvatna šteti pretrpljenoj zbog neosnovanog lišenja slobode, što je za posledicu imalo duševne bolove, otuđenost od porodice ili propuštenu ekonomsku dobit u vidu onemogućavanja zaposlenja ili napredovanja u karijeri. Naročito je trebalo vrednovati činjenicu da li je osoba umrla u zatvoru.

"Novosti" su pokušale da kontaktiraju sa jednim od najstarijih, živih zatočenika tog kazamata Branka Ljumovića (93), ali zbog bolesti nije mogao da komentariše. Iz njegove porodice kazali su nam kratko da im je najpreče Brankovo zdravlje, dok su vest o tome da je Vlada odbila obeštećenje golotočanima primili sa puno gorčine.

Tea Gorjanc Prelević, Foto in4s

Prelevićeva podseća da je nevladina organizacija na čijem je čelu uputila dve inicijative za donošenje pomenutog zakona. Prvi put predsedniku prethodne vlade Dušku Markoviću 13. septembra 2019, a 1. marta ove godine Generalnom sekretarijatu nove Vlade Crne Gore, kao jedan od predloga za program Vlade u 2021, ali to nije usvojeno.

CRNOGORCI NAJBROJNIJI GOLOOTOČANI

PREMA zvaničnim podacima iz 1963. na Golom otoku je bio zatočen 16.101 zatvorenik, a samo iz Crne Gore 3.390 osoba, što je proporcionalno najveći broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika. U zatvoru je umrla 71 osoba iz Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)