ZAŠTITNIK GRAĐANA: Povući sporni udžbenik iz srpskog jezika do sledeće školske godine

Tanjug

27. 01. 2022. u 16:27

ZAŠTITNIK građana zatražio je danas od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da do početka naredne školske godine povuče iz upotrebe udžbenik za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: Повући спорни уџбеник из српског језика до следеће школске године

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana pozivao je resorno ministarstvo da to učini u cilju poštovanja jezika nacionalnih manjina koji su priznati u Srbiji.

Podseća se da je Zaštitnik građana početkom oktobra 2021. godine po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Kako se dodaje, u postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da je resorno ministarstvo odobrilo izdavanje udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem je u definiciji podele južnoslovenskih jezika navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.

Zoran Pašalić / Foto Tanjug

Zaštitnik građana u mišljenju nadležnim organima navodi da su odobrenjem udžbenika u kojem stoji takva definicija povređena prava pripadnika nacionalnih manjina jer se negira postojanje ovih jezika, od kojih se hrvatski i bosanski jezik koriste u zvaničnoj službenoj upotrebi jezika i pisma u Srbiji.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je prilikom ocene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podelu južnoslovenskih jezika može za posledicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u neravnopravan položaj, navodi u mišljenju Zaštitnik građana.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od nadležnog ministarstva da preduzme sve mere kako bi sporni udžbenik bio povučen iz upotrebe do početka školske 2022/23. godine, kao i da ga u roku od najkasnije 60 dana obavesti o postupanju po preporukama.

BONUS VIDEO: 

Svečano otvaranje učionice za Južnokorejski jezik u filološkoj gimnaziji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima