OPTIMISTIČNA PROGNOZA PROFESORA KOČOVIĆA: "Broj zaraženih će padati, u januaru dnevno oko 100 novoobolelih"

Novosti online

03. 12. 2021. u 20:04

BROJ zaraženih korona virusom oko 20. decembra spustiće se na 700, pa i 500 dnevno u proseku, brojke će nastaviti da padaju, s tim da ćemo imati usporeniji pad - kaže profesor Petar Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prognozira situaciju sa korona virusom.

ОПТИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Број заражених ће падати, у јануару дневно око 100 новооболелих

Foto: Printskrin Youtube K1

Bez obzira na pojavu novog soja - omikrona, koji je sve bliži Srbiji, on ostaje pri svojoj poslednjoj prognozi da nam sledećei, peti talas kovida 19 može početi tek posle 15. januara 2022. godine.

Sa profesorom Kočovićem poslednji put smo razgovarali pre 10-ak dana, malo pre nego što je objavljeno da se pojavio omikron, a u međuvremenu je sve više zemalja prijavilo njegovo prisustvo.

U Srbiji ga nema, mada lekari ne isključuju mogućnost da će doći kod nas, bez obzira na to što delta plus soj nismo dijagnostikovali, a bilo ga je svuda oko nas. Baš zbog pretnje omikrona, uveli smo i pojačane mere putnika na Aerodromu, a koji su boravili u 7 rizičnih zemalja - Južnoaftičke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavi.

Profesor Kočović da talase ne gleda po sojevima, ostavlja mogućnost da do 15. januara situacija može da se preokrene u lošem smeru, ali se nada, ipak, da će brojke nastaviti da padaju.

- Ne gledam to po sojevima. Do 15. januara bi trebalo ovo da pada lagano, što i pada. Sad će taj pad da bude usporeniji, ali će procentualno gledano da bude relativno dobar. Oko 15. januara bi trebalo da imamo između 70 i 100 potvrđenih slučajeva na dnevnom nivou, pa tek posle bi mogao da nam krene peti talas - kaže prof. dr Kočović.

Primećuje da je uprkos padu brojki, Srbija još prilično visoko kada je u pitanju procenat zaraze.

- Zarazniji smo više nego i u prvom i u drugom talasu. Ide to polako nadole. Oko 20. decembra ćemo na nekih 700, pa i 500 dnevno. Biće možda neki dan i 1.000, ali će brojke uglavnom biti ispod. Međutim, još smo visoko da bismo mogli da kažemo da je sve mnogo bolje, iako jeste u odnosu na onih 8.000 koje smo imali - kaže prof. dr Kočović i podseća da epidemijska situacija u celoj Everopi ne valja.

Prema poslednjim podacima koji su objavljeni juče u 15 časova u Srbiji je za 24 sata kovid 19 registrovan kod 1.980 osoba, preminulo je 48 pacijenata, njih 3.798 je hospitalizovano u bolnicama od kojih je 177 na respiratoru.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)