NE DOZVOLITE DA EKSPLODIRATE: Bes vodi u srčani i moždani udar

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 05. 2024. u 07:00

KRATKA epizoda besa izazvana sećanjem na prošla iskustva može negativno da utiče na sposobnost krvnih sudova da se opuste, što je neophodno za pravilan protok krvi, otkrilo je novo istraživanje objavljeno u Journal of the American Heart Association.

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ЕКСПЛОДИРАТЕ: Бес води у срчани и мождани удар

Foto Shutterstock

Prethodna istraživanja otkrila su da oštećenje sposobnosti krvnih sudova da se opuste može da poveća rizik od razvoja ateroskleroze, što zauzvrat može da poveća rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

- Oštećena vaskularna funkcija povezana je sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Opservacijske studije povezale su osećanja negativnih emocija sa srčanim udarom ili drugim manifestacijama kardiovaskularnih bolesti. Najčešća proučavana negativna emocija je bes, a manje je studija o anksioznosti i tuzi, koje su takođe dovođene u vezu sa rizikom od srčanog udara - objašnjava glavni autor studije dr Daichi Shimbo, profesor medicine na Columbia University Irving Medical Center u Njujorku.

U ovoj studiji, naučnici su istraživali da li negativne emocije - bes, tuga i anksioznost - mogu da imaju negativan uticaj na funkciju krvnih sudova u poređenju sa neutralnom emocijom. Oko 280 odraslih u studiji nasumično je dobilo jedan od četiri emocionalna zadatka u trajanju od osam minuta - prisećanje na događaj koje ih je naljutilo, podsećanje na anksioznost, čitanje niza depresivnih rečenica koje su izazivale tugu ili uzastopno brojanje do 100 kako bi izazvali emocionalno neutralno stanje.

Istraživači su procenili ćelije, koje oblažu krvne sudove, svakog učesnika studije pre zadataka i u nekoliko tačaka nakon toga, tražeći dokaze o oštećenju proširenja krvnih sudova, povećanim povredama ćelija i/ili smanjenom kapacitetu za popravku ćelija.

Analiza dobijenih podataka pokazal je da su zadaci koji su podsećali na događaje iz prošlosti, a koji su izazivali bes, doveli do oštećenja proširenja krvnih sudova.

- Uočili smo da izazivanje epizode besa dovodi do disfunkcije krvnih sudova, iako još ne razumemo šta može da dovede do ovih promena. Istraga o osnovnim vezama između besa i disfunkcije krvnih sudova može da pomogne u identifikaciji efikasnih ciljeva intervencije za ljude sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja - navodi dr Shimbo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORBIDNO: Klizačica silovala kolegu!