OTKUD PROTEINI U URINU? Kad odradite analizu, zbog moguće bolesti, neophodna su dalja ispitivanja

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

28. 04. 2023. u 15:00

KADA analiza urina pokaže prisustvo proteina, neophodna su dalja ispitivanja.

ОТКУД ПРОТЕИНИ У УРИНУ? Кад одрадите анализу, због могуће болести, неопходна су даља испитивања

Foto Shutterstock

Doktor Milica Kravljača, nefrolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da povećana koncentracija proteina u mokraći može da bude, i vrlo često jeste, posledica ili bolesti samih bubrega, ili nekog drugog organa ili čak celog organizma.

- Normalan gubitak proteina mokraćom je 150 mg dnevno - kaže naša sagovornica. - Ukoliko je taj gubitak veći od 300 mg, pri pregledu mokraće nalaz na proteine će biti pozitivan, i to zahteva dalje ispitivanje.

Za početak ispitivanje podrazumeva kompletan nalaz urina da bi se videlo da li ima belih i crvenih krvnih ćelija, cilindara...

- Važno je da lekar zna da li je pacijent imao povišenu temperaturu, težak trening ili fizički posao i da li boluje od dijabetesa - kaže dr Kravljača. - Potom je potrebno da se uradi urinokultura i ultrazvuk urinarnog trakta. Ukoliko je urinokultura pozitivna, leči se urinarna infekcija, a zatim, po izlečenoj infekciji, ponovi pregled urina. Ukoliko se ultrazvukom uoči neka promena ili abnormalnost bubrega ili mokraćnih puteva, dalje ispitivanje se usmerava ka urologu.

Foto: Free Images Pixabay

Kada su navedena ispitivanja urednog nalaza, nastavak ispitivanja podrazumeva određivanje količine proteina u mokraći.

- To se najčešće radi pregledom 24-časovne mokraće, ispitivanjem funkcije bubrega, i dodatnim analizama, kao što su imunološke analize, poremećaj funkcije štitaste žlezde, isključivanje infekcija drugih organa, tumora drugih tkiva i organa - kaže dr Karavljača. - Isključivanje ovih drugih razloga pojave proteina u mokraći ispitivanje svodi na bubreg, a da bi saznali koja bolest bubrega je dovela do povećanog gubitka proteina mokraćom, i kako tačno da je lečimo, najčešće je potrebno da uradimo biopsiju bubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)