NEPRIJATAN MIRIS STOPALA I ZBOG BOLESTI: Problemi sa nogama nastaju i kod dijabetesa i Parkinsona

Novosti online

23. 04. 2023. u 19:50

NEPRIJATAN miris stopala često je posledica loše higijene i gljivične infekcije stopala usled delovanja dermatofita gljivica koje napadaju stopala i prostor između nožnih prstiju.

НЕПРИЈАТАН МИРИС СТОПАЛА И ЗБОГ БОЛЕСТИ: Проблеми са ногама настају и код дијабетеса и Паркинсона

Foto Shutterstock

Ovim gljivicama odgovara vlažno i toplo okruženje koje postoji u cipelama ili patikama. Gljivice se hrane znojem, a na stopalima ima oko 250.000 znojnih žlezda čija je uloga da regulišu telesnu temperaturu. Što se više stopala znoje, sve je jači neprijatni miris.

Neprijatan miris stopala nekada je znak bolesti

Neprijatan miris stopala uglavnom je posledica loših navika. U ređim situacijama neke bolesti koje prouzrokuju jače znojenje mogu da dovedu do neprijatnosti. Hormonska neravnoteža, dijabetes, Parkinsonova bolest ili problemi sa tiroidnom žlezdom mogu da budu uzrok jačeg znojenja.

Prvi „lek“ su voda i sapun

Najjednostavniji i svima dostupan „lek“ je voda i sapun. Osobama koje imaj neprijatan miris stopala savetuje se da operu noge pre nego što obuku čarape i cipele. Od koristi je i primena talka ili nekog od dečjih pudera, koji apsorbuju višak znoja sa stopala. Savet je da se malo talka stavi i unutar cipela ili patika.

Foto: Profimedia

Birajte prirodne materijale

Dobra zaštita od neprijatnog mirisa jesu od prirodnih vlakana, koje takođe uklanjaju višak znoja i tako sprečavaju neprijatne mirise. Pojedini stručnjaci savetuju oprez pri upotrebi čarapa od pamuka, jer se smatra da ovaj materijal može da „zadrži“ znoj. Pedijatar dr Džoj Rouland sa Klivlend klinik kaže da je dobro ako postoji mogućnost i da menjamo cipele nekoliko puta dnevno.

– Ponesite sa sobom još jedan par čistih čarapa, zamenite čarape kada osetite da su vam stopala vlažna  – kaže ona i dodaje, kada je izbor cipela u pitanju, ukoliko imamo ovaj problem biramo cipele izrađene od prirodne kože.

– Izbegavajte obuću od plastike ili gume jer je moguće da će stopala još više u njima znojiti – navodi  Rouland.

 

I antiperspiranti pomažu

Antiperspiranti nisu namenjeni samo higijeni pazuha. Dr Rowland savetuje da možemo da ih nanesemo i na stopala, posebno ako nosimo čarape izrađene od veštačkih materijala.

– Pošto dobro operete i osušite stopala, poprskajte na tabane lagani sloj antiperspiranta. Kada se osuše, nanesite puder ili talk, pa potom obujte cipele – objašnjava ona.

Foto: Free Images Pixabay

Sirće može da uništi gljivice

Neprijatni miris stopala  neutrališe obično alkoholno ili belo sirće.  Belo sirće može da uništi gljivice. Preporuka je da se stopala potope u mešavinu tople vode i belog sirćeta 10 do 20 minuta. Razmera je jedna do dva šolja sirćeta i oko tri litre tople vode.

Savet je i da unutrašnjost cipela poprskamo dezinfekcionim sprejom. Cipele se mogu obuti tek posle 24 sata, na ovaj način se može sprečiti delovanje bakterija ili gljivica na kožu i nokte stopala.

BONUS VIDEO - JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA JUTARNjE RAZGIBAVANjE: Malo vremena za lep početak dana

(Eklinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024