KLIMAKS SAMO KOD OPERACIJE JAJNIKA: Odstranjivanje materice ne znači da će doći do hormonalnog disbalansa

V. N.

04. 02. 2022. u 14:00

HISTEREKTOMIJA, hiruška procedura uklanjanja materice, obično se izvodi kod žena koje imaju obilne odlive, hroničan bol karlice, benigne tumore, karcinom i druge probleme.

КЛИМАКС САМО КОД  ОПЕРАЦИЈЕ ЈАЈНИКА: Одстрањивање материце не значи да ће доћи до хормоналног дисбаланса

Foto: Depositphotos

Najčešća je kod žena u dobi od 40 do 50 godina. Materica se može odstraniti vaginalno, laparoskopski i operacijom kroz otvoreni rez na stomaku.

Šta se dešava posle operacije i da li odstranjivanje materice uzrokuje hormonski disbalans, objašnjava prof. dr Mima Fazlagić, ginekolog.

- Odstranjivanje materice ne dovodi do promene hormonskog statusa. Jajnici su organi koji pod uticajem hipofize luče estrogene i progesteron i tako regulišu naš hormonski status. Materica ima ulogu da iznese trudnoću i da se preko nje manifestuje dejstvo hormona, ali ona ne utiče na naš hormonski status - kaže dr Fazlagić.

FOTO: Arhiva novosti

 

Prema rečima naše sagovornice,  ukoliko se odstrani samo jedan jajnik, hormonski status ostaje uredan i žena može da rađa bez problema.

- Ukoliko se odstrane oba jajnika, tek tada žena ostaje bez hormona i ulazi u veštački izazvan klimaks. Ako se opracija izvede kada je pacijentkinja u klimaksu to se ne odražava na njen hormonski status - objašnjava dr Fazlagić.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)