ZDRAVE DESNI ČUVAJU SRCE? Studija otkrila vezu između stomatologije i kardiovaskularnih bolesti

V. N.

02. 02. 2022. u 19:40

REZULTATI dugotrajne studije koje su sproveli Institut Forsyth i Univerzitet Harvard, objavljeni u magazinu Journal of Periodontology, ukazuju na to da parodontitis, odnosno ozbiljna upala desni koja uništava meka tkiva i kosti koje podupiru zube, povećava rizik od srčanog udara.

ЗДРАВЕ ДЕСНИ ЧУВАЈУ СРЦЕ? Студија открила везу између стоматологије и кардиоваскуларних болести

Foto: Depositphotos

Doktori su pronašli specifičnu povezanost između upale desni i upalnih procesa u arterijama, koje su odgovorne za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih kardiovaskularnih bolesti.

U studiju su bile uključene 304 odrasle osobe kojima su bile ispitane i pregledane arterije i usna duplja na početku studije i nakon četiri godine. Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili da se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem.

BONUS VIDEO - UKUSNI KAVIJAR: U svetu je jelo bogatih, a u Srbiji su ga nekada jeli masovno i zvali "riblji ajvar"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)