OKO 100 DECE INFICIRANO: Drugi talas epidemije virusa korona u Crnoj Gori

B. Dabić

04. 08. 2020. u 13:45

U DRUGOM talasu epidemije, u Crnoj Gori oko 100 dece je inficirano korona virusom.

ОКО 100 ДЕЦЕ ИНФИЦИРАНО: Други талас епидемије вируса корона у Црној Гори

Foto: Novosti arhiva

Ovo je saopštila direktor pedijatrijske klinike Instituta za bolesti dece Kliničkog centra Crne Gore dr Veselinka Đurišić.

Doktorka objašnjava da deca obolevaju od lakših formi Kovida-19, te da nije bilo teže bolesne dece.

Prema rečima, od početka juna u Institutu za bolesti dece bila su hospitalizovana tri deteta, kao asimptomatski nosioci infekcije koronavirusa.

- Deca često imaju infekcije koje su bez posebne simptomatologije, ali to ne umanjuje značaj tih pacijenata zato što mogu biti prenosici bolesti. U slučaju da imaju teboge one su lakše i vezane su za respiratorne simptome. Nije bilo dece na mehaničkoj ventilaciji, nisu zahtevali primenu kiseonike, osim u nekom kratkom intervalu kada ih primimo, serviramo i nakon toga brzo otpustimo na kućno lečenje - kazala je Đurišić.

Pošto se infekcija kod dece karakteriše nedostatkom bilo kakvih simptoma ili imaju blažu formu obolevanja, Đurišić navodi da se ne može znati da je dete bolesno, osim ako se ne dobije podatak da je u njegovom okruženju imalo mogućnost da se inficira virusom.

- Drugi simptomi su vezani za respiratorne smetnje, blagu povišenu telesnu temperaturu, nekad je prisutan kašalj, blaga zapušenost nosa i, ukoliko je dete starije, nedostatak čula mirisa i ukusa, objasnila  je dr Đurišić ističući da kada je reč o sprečavanju širenja infekcije  prevencija na prvom mestu.

- Higijena ruku i respiratorna higijena, odnosno održavanje higijene nosa i usne duplje, redovno pranje zuba, redovna toaleta nosa, redovno ispiranje grla i redovno uzimanje obroka i pravilna ishrana - navela je dr Đurišić naglašavajući da je  jako bitno održavanje distance u samoj porodici i u kolektivu.

PREPOZNAVANjE 

Đurišić je kazala da će Udruženje pedijatara u narednom periodu dati saopštenje u vezi sa prevencijom i prepoznavanjem ranih simptoma pojave gripa i korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri