BLOKIRALI ODVOZ UGLJA: Protest bivših radnika obezbeđenja rudnika u Pljevljima

M. D.

10. 08. 2022. u 07:42

BIVŠI radnici obezbeđenja Rudnika uglja AD Pljevlja juče su na sat vremena blokirali saobraćajnicu u selu Kalušići kojom, iz Površinskog kopa Potrlica, transportnim kamionima prevoze ugalj do Termoelektrane.

БЛОКИРАЛИ ОДВОЗ УГЉА: Протест бивших радника обезбеђења рудника у Пљевљима

Foto M. Drobnjak

Radnici su se odlučili na radikalizaciju protesta nakon što im niko od nadležnih kojima su se obraćali nije odgovorio na zahteve.

Oni protestuju dvadesetak dana nakon što su ostali bez posla jer smatraju da su ugrožena njihova egzistencija i radnička prava, pošto je Agencija "Sekjuriti gard Montenegro" iz Podgorice preuzela poslove obezbeđenja najveće pljevaljske kompanije. Ističu da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog kršenja Zakona o radu i kršenja radničkih prava.

Navode da su od Agencije, koja je na tenderu dobila posao obezbeđenja pljevaljske rudarske kompanije, dobili ponudu da rade kod njih, ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mesečno, sa minimalnom zaradom od 450 evra, što je, ističu, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

- Mi ne tražimo ništa mimo zakona. Tražimo osmočasovno radno vreme i minimalnu zaradu po Zakonu o radu. Ne znam zašto to ne može da se ispoštuje. Rudnik uglja je procenio ovu vrstu posla na 930.000 evra, a Agencija koja je došla ponudila je 651.000 evra. Imamo razliku u ceni i oni sa tom cenom ne mogu da ispune, prema zakonu, obaveze prema nama - kazao je Jovan Rosić, predstavnik radnika.

Jovan Rosić, Foto M. Drobnjak

On je istakao da sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651.000 evra, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom.

- Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbeđivanje 20 pozicija, tri patrole sa po dva radnika i rukovodilac, na period od godinu dana, za šta bi bilo potrebno oko 711.000 evra, pa ako se bude poštovao Zakon o radu, neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih - kazao je Rosić.

Istakao je da su podnosili prijavu inspekciji rada, ali da do sada niko nije reagovao.

- Danas ćemo inspekciji rada podneti i prijavu pisanim putem sa potpisima 34 radnika, pa, ako hoće, neka rade svoj posao. Prijavu ćemo podneti protiv Agencije "Sekjuriti gard Montenegro" - dodao je Rosić.

(NE)NADLEŽNI

IZ Rudnika uglja ranije su saopštili da radnici zaradu ugovaraju sa Agencijom i da su oni nenadležni da se bave iznosima mesečnih zarada i organizacijom radnog vremena zaposlenih radnika u drugom preduzeću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri