ZBOG KRŠENJA ZAKONA O RADU OSTALI BEZ POSLA: Protest bivših radnika obezbeđenja Rudnika uglja u Pljevljima

M. D.

04. 08. 2022. u 21:10

VIŠE OD 40 radnika koji su preko agencije bili angažovani na obezbeđenju Rudnika uglja AD Pljevlja održali su protest ispred Uprave pljevaljske rudarske kompanije.

ЗБОГ КРШЕЊА ЗАКОНА О РАДУ ОСТАЛИ БЕЗ ПОСЛА: Протест бивших радника обезбеђења Рудника угља у Пљевљима

M.Drobnjak

Oni smatraju da je ugrožena njihova egzistencija i radnička prava nakon što je Agencija Sekjuriti gard Montenegro iz Podgorice preuzela poslove obezbeđenja pljevaljskog rudenika.

Bivši radnici obezbeđenja tvrde da je problem nastao onda kada su dobili popnudu od rukovodstva agencije ,, Security Guard Montenegro" d.o.o Podgorica, da rade kod njih ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mesečno, sa minimalnom zaradom od 450€, što je, kako kažu, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

Oni su najavili  i radikalizaciju protesta ukoliko niko od nadležnih u državi i Rudniku ne provere njihove tvrdnje i pomognu u rešavanju problema.

Tvrde da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog grubih kršenja radničkih prava i zakona o radu. Istakli su da svi poseduju sertifikate i dozvole za zaštitu lica i imovine za razliku od radnika koji su trenutno angažovani umesto njih.

-Sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651 hiljadu eura, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom. Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbeđivanje 20 pozicija, 3 patrole sa po dva radnika, i rukovodilac, na period od godinu dana, što bi bilo potrebno nekih 711 hiljada eura, pa ako se bude poštovao Zakon o radu neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih, kazali su bivši radnici.

Oni ističu  da Agencija trenutno zapošljava ljude bez dozvola za zaštitu lica i imovine, “pa čak na pozicijama koje su obavezno štićeni objekti, i od vitalnog značaja za Rudnik uglja”.

-Samom ponudom koju je Agencija ponudila nije moguće ostvariti potraživanja iz tenderske dokumentacije RU, što se i pokazalo u ovih petnaestak dana koliko obavljaju poslove, ali to neko prikriva i ne želi da prikaže realno stanje na terenu, koje ide i na štetu nas, a i na štetu Rudnika uglja. Na ove i na sve druge propuste ukazali smo inspekciji rada, Direktoratu za bezbednost, zaštitne poslove i nadzor, kabinetu predsednika Vlade CG, kabinetu ministra rada i socijalnog staranja, kabinetu ministra kapitalnih investicija, ali niko nam se nije obratio evo već petnaestak dana. Obratili smo se i direktoru Rudnika uglja Milanu Lekiću, predsedniku odbora direktora RU Dušanu Janjuševiću, i rukovodiocima bezbednosnog sektora Klačaru i Gogiću, ali se ništa nije od tada preduzelo po ovom pitanju. Agencija i dalje nastavlja sa svojim radom, i dalje krši potraživanja RU iz tenderske dokumentacije, i dalje neko prikriva njihove propuste, a mi i dalje čekamo poštovanje zakona, naveli su radnici u saopštenju koje je pročitao Jovan Vuković.

Oni su istakli da ne traže da nastave da rade kao radnici Rudnika uglja, već samo da se poštuju njihova naša radnička prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest