BIVŠI RADNICI OBEZBEĐENJA RUDNIKA"PLJEVLJA" BLOKIRALI PUT: Protestvuju već dvadeset dana

M. D.

09. 08. 2022. u 12:41

PLjEVLjA - Bivši radnici obezbeđenja Rudnika uglja AD Pljevlja jutros su na sat vremena blokirali saobraćajnicu u selu Kalušići kojom, iz Površinskog kopa Potrlica, transportni kamioni Rudnika uglja prevoze ugalj do Termoelektrane Pljevlja.

БИВШИ РАДНИЦИ ОБЕЗБЕЂЕЊА РУДНИКАПЉЕВЉА БЛОКИРАЛИ ПУТ: Протествују већ двадесет дана

M.Drobnjak

Radnici, koji protestvuju dvadesetak dana, su se odlučili na radikalizaciju protesta  nakon što im  niko od nadležnih, kojima su se obraćali, nije odgovorio na njihove zahteve.

Bivši radnici obezbeđenja RU, koji su ostali bez posla, protestvuju smatrajući da su ugrožena njihova egzistencija i radnička prava,  nakon što je Agencija Sekjuriti gard Montenegro iz Podgorice preuzela poslove obezbeđenja pljevaljske  rudarske kompanije. 

Oni su ranije, dugi niz godina, obavljali posao za drugu Agenciju koja je obavljala poslove obezbeđenja najveće pljevaljske kompanije.

Ističu da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog kršenja  Zakona o radu i kršenja radničkih prava.

Navode da su od Agencije, koja je na tenderu dobila posao obezbeđenja pljevaljske rudarske kompanije, dobili ponudu da rade kod njih ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mesečno, sa minimalnom zaradom od 450 eura, što je, ističu oni, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

-Mi ne tražimo ništa mimo zakona. Tražimo osmočasovno radno vreme i minimalnu zaradu po Zakonu o radu. Ne znam zašto se to ne može da ispoštuje. Rudnik uglja je procenio ovu vrstu posla na 930.000 eura a Agencija koja je došla ponudila je 651.000 eura. Imamo razliku u ceni i oni sa tom cenom ne mogu da ispune, prema zakonu,obaveze prema nama, kazao je Jovan Rosić.

 

M.Drobnjak

Jovan Rosić, bivši radnik obezbeđenja RU

 

On je istakao  da sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651 hiljadu eura, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom.

-Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbeđivanje 20 pozicija, 3 patrole sa po dva radnika, i rukovodilac, na period od godinu dana, što bi bilo potrebno nekih 711 hiljada eura, pa ako se bude poštovao Zakon o radu neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih, kazali su bivši radnici, kazao je Rosić.

Istakao je da  su podnosili prijavu inspekciji rada, ali da do sada niko nije reagovao.

-Danas ćemo inspekciji rada podneti i prijavu pisanim  putem sa potpisima 34 radnika pa ako hoće neka rade svoj posao. Prijavu ćemo podneti protiv Agencije Sekjuriti Gard Montenegro, kazao je Rosić, naglašavajući da će radnici, biti prinuđeni,  da podnesu i krivične prijave protiv odgovornih u Agenciji koja je dobila posao obezbeđenja imovine Rudnika uglja.

Iz Rudnika uglja ranije su saopštili da radnici zaradu ugovaraju sa Agencijom i da su oni nenadležni da se bave iznosima mesečnim zarada i organizacijom radnog vremena zaposlenih radnika u drugom pravnom licu.

                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna