SASTANAK VUČUROVIĆ - ŽUNIĆ: Uspešna saradnja Odbora za ljudska prava i UNICEF-a

V.K.

07. 06. 2022. u 12:05

PREDSEDNIK Odbora za ljudska prava i slobode i poslanik DF Jovan Jole Vučurović sastao se sa vršiteljkom dužnosti šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabinom Žunić i njenim saradnicima - Nelom Krnić, koordinatorkom Programa za monitoring prava deteta i Nikolom Vulićem, koordinatorom Programa za razvoj adolescenata.

САСТАНАК ВУЧУРОВИЋ - ЖУНИЋ: Успешна сарадња Одбора за људска права и УНИЦЕФ-а

foto: DF

Sastanak je održan u cilju nastavka uspešne saradnje Odbora za ljudska prava i slobode i Predstavništva UNICEF-a. Polazeći od dosadašnjih rezultata u unapređenju prava deteta ostvarenih dugogodišnjom saradnjom i shvatajući da je saradnja sa skupštinskim odborima ključna karika u realizaciji i nadgledanju poštovanja prava deteta, na sastanku je bilo reči o prioritetnim tematskim oblastima zajedničkog rada u 2022. godini.

Vučurović je saopštio da svi moramo biti posvećeni poboljšanju položaja dece i poštovanju njihovih prava, kako bismo im obezbedili detinjstvo u skladu sa njihovim potrebama, uz puno poštovanje međunarodnih standarda. Ocenio je da postoje brojni izazovi u ovoj oblasti i izrazio uverenje da je za postizanje konkretnih rezultata na dobrobit sve dece u Crnoj Gori ključna međusektorska saradnja, a podrška UNICEF-a koji se dokazao kao provereni partner i prijatelj je dragocena. Istakao je da Odbor za ljudska prava i slobode, u skladu sa nadležnostima, preduzima niz aktivnosti u oblasti afirmacije, promocije, zaštite i unapređenja prava deteta.

Foto: DF

On je, takođe, informisao prisutne da je na predstojećoj, 22. sednici Odbora, zakazanoj za 8. jun, planirano razmatranje Posebnog izveštaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore „Uticaj mera za sprečavanje širenja virusa kovid-19 na mentalno zdravlje dece u Crnoj Gori“. Razmatranje ovog Izveštaja smatra važnim jer je pandemija uticala na celu populaciju, a posebno su bila pogođena deca i druge ranjive grupe stanovništva.

Vršiteljka dužnosti šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić je izrazila uverenje da će Predstavništvo UNICEF-a i Odbor za ljudska prava i slobode i u narednom periodu nastaviti kvalitetnu saradnju.

Takođe, ona je informisala prisutne da je Sistem Ujedinjenih nacija napravio krovnu strategiju delovanja u Crnoj Gori od 2023. godine, u kojoj se posebno pominje govor mržnje, pa će agencije Ujedinjenih nacija sprovoditi brojne aktivnosti u ovoj oblasti.

Koordinatorka Programa za monitoring prava deteta Nela Krnić je saopštila da je Odbor za ljudska prava i slobode godinama predstavljao značajnog pratnera UNICEF-a u promociji i zaštiti prava dece. S obzirom na to da Strategija za ostvarivanje prava deteta 2019-2023. predstavlja krovni dokument države za implementaciju preporuka Komiteta UN za prava deteta, UNICEF krajem ove godine planira da pruži podršku državi u evaluaciji primene ove Strategije, pa im je planirana aktivnost Odbora koju bi bilo dobro realizovati u IV kvartalu bila od velikog značaja s obzirom na to da će sledeće godine država Crna Gora podnositi Izveštaj Komitetu UN za prava deteta. 

Koordinator Programa za razvoj adolescenata Nikola Vulić je saopštio da su mladi u istraživanjima koja su sprovedena pre pandemije kovida-19 ukazivali da je jedan od ključnih izazova sa kojim se suočavaju mentalno zdravlje koje je uvek bilo prvo na lestvici, dok je sa pojavom pandemijom tokom 2020/2021. godine ova problematika još više dobila na značaju. Smatra da treba pokrenuti snažniju kampanju u ovoj oblasti.

BONUS VIDEO:

KNEŽEVIĆ U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ko će nama doći na primorje ovog leta?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri